A voter casts his ballot at a polling station during local elections held by the Russian-installed authorities in the course of Russia-Ukraine conflict in the settlement of Panteleimonivka in the Donetsk region, Russian-controlled Ukraine, September 10, 2023. REUTERS/Alexander Ermochenko

Трети ден избори в Русия, протест у нас подкрепя гласуването срещу Путин

Юлия Навалная призова критиците на Путин да струпат пред секциите в 12 часа и да пускат невалидни бюлетини

Трети ден на президентските избори в Русия, днес ще гласуват и руските граждани, които живеят у нас. Пред сградата на руското посолство в София е организиран протест от 11,30 часа.

За днес противниците на Владимир Путин подготвят демонстрации по призива на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални. Очаква се точно в 12 часа критици на руския президент да се съберат пред избирателните секции, за да гласуват. Призивът на Юлия Навалная е те да пуснат невалидни бюлетини или да подкрепят някои от опонентите на Владимир Путин.

Руски опозиционери също призоваха хората да се съберат на избирателните си секции по цялата страна в неделя в 12 часа по обяд (местно време) в знак на протест. Те се надяват, че дългите опашки ще покажат недоволството в страната.

Руските власти от друга страна вече заплашиха, че ще преследват участниците, като твърдят, че кампанията има „белези на екстремистка дейност“. Изолирани протести бяха наблюдавани и през първия ден на вота. Бяха извършени няколко ареста.

Демонстрацията в София ще е в подкрепа на демокрацията по повод изборите за президент в Русия, които отново ще бъдат спечелени от Владимир Путин.

Организатори на събитието са Мария Капон, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от гражданското сдружение „Ние идваме“.

„Изборът e между достойнството и безчестието, между свободата и страха, между войната и мира“, се казва в съобщението на сдружението.

Организаторите на акцията призовават хората да се присъединят и да окуражат всички руски граждани, които се осмелят да подкрепят свободата, мира и демокрацията.