Трифонов показа австрийски документ: През 2022 България се е съгласила да прибере 6619 мигранти

Лидерът на ИТН публикува в профила си във Фейсбук целия диалог между депутатката и министъра в парламента, както и документите с данните, посочени в отговора

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обвини правителството в лъжа заради твърдението му, че не сме се съгласили срещу въздушния Шенген да приемем обратно мигранти, които в момента се намират на австрийска територия. Трифонов цитира парламентарно питане на австрийска депутатка и отговора на техния вътрешен министър Герхард Карнер на въпроса колко бежанци се е съгласила България да приеме обратно.

Лидерът на ИТН публикува в профила си във Фейсбук целия диалог между депутатката и министъра в парламента, както и документите с данните, посочени в отговора.

„По някакво стечение на обстоятелствата разполагам с документ от австрийския парламент. Този документ е официалният отговор на Министерството на вътрешните работи на Австрия на питане на депутатката Стефани Криспер, а нейното питане е следното, цитирам: (Screenshot 1)

Заглавие на документа: Отговор на парламентарно запитване

Членът на Националния съвет, д-р. Стефани Криспер, задава писмен парламентарен въпрос на 28 февруари 2023 г. под номер 14357/J относно „задържане, депортиране, Дъблин и процедури за отнемане статут на бежанец и закрила през 2022 г.“

Документът съдържа статистика относно всички процедури по задържане, депортиране и отнемане на статут на бежанец.

А ето и отговора от министъра на вътрешните работи, господин Герхард Карнер, със сигнатура 13976/AB от 28 април 2023 година:

 

Скрийншот: Фейсбук, профил на Слави Трифонов

 

Колко искания за реадмисия е подала Австрия към други договарящи държави през 2022 г.?

През 2022 г. е имало 13 400 молби за реадмисия от Австрия.

Отговор на въпрос 48а:

Моля, посочете броя на молбите за реадмисия към всяка отделна страна (държава, брой молби за реадмисия) и националността на лицето, засегнато от молбата за реадмисия.

В таблицата за България са отбелязани 9196 мигранти.

 

Скрийншот: Фейсбук, профил на Слави Трифонов

 

Отговор на въпрос 48b:

Моля, посочете исканията за реадмисия съгласно критериите за приемане (член 18(1)(b), 18(1)(c), 18(1)(d), 20(5) Дъблин III-VO 604/2013). (screenshot 3)

Отговор на въпрос 49:

Колко искания за приемане и обратно приемане от Австрия са били одобрени или отхвърлени от държавите, към които Австрия се е обърнала през 2022 г.? Моля, избройте по прием/повторен прием, месец, страна на произход на съответното лице и исканата държава.

Тук отговорът за България в таблицата е – ПРИЕТИ искания за 6619 мигранти, посочва Слави Трифонов.

 

Скрийншот: Фейсбук, профил на Слави Трифонов

 

„Тоест, за 2022 година Австрия е отправила искания за връщане в България на 9196 мигранти и България се се съгласила да приеме обратно 6619 мигранти. От документа става ясно още, че България се е съгласила да си върне най-много мигранти – 6619. Следващата е Румъния, която се е съгласила да си прибере 1274 мигранти, а трета е Италия със 725… Е, Румъния били 20 милиона, а Италия 60 милиона. Голям праз. Ние сме малки, но смели!“, обобщава лидерът на ИТН.

„Абсолютно съм съгласен с думите на премиера Денков, че по въпроса за приемането на мигранти обратно от Австрия, има много дезинформация и затова трябва да се вярва само на документи. Току-що ви показах документа и, за да съм абсолютно точен, след това, което прочетете, ще ви пусна документа

в неговата цялост!“, завършва постът му във Фейсбук.

„Явно една от основните битки, която се води в момента, е битката между лъжата и истината. Битка откакто свят светува, но, в момента, заради това правителство, което управлява България и заради хората, които го подкрепят, тя е твърде актуална. Ежедневна. Постоянна“, прави още заключението Трифонов.