Трудно видими: нови пешеходни пътеки в центъра на София са с плочки, а не с боя

Проверка показа, че така е на всички кръстовища на улицата - с ул."Ген.Гурко", с ул."Аксаков" и ул. "Славянска"

Пешеходните пътеки по известната с ремонтирането й ул.“Цар Иван Шишман“ в центъра на София вечер трудно се виждат. При стъмване пешеходци и шофьори се оплакват, че са по-трудно различими, защото нямат светлоотразителна боя. Зебрата, която дава предимство на пешеходците, е очертана само с по-светли и по-тъмни плочки. За това сигнализираха читатели на „Дневник“. Проверка показа, че така е на всички кръстовища на улицата – с ул.“Ген.Гурко“, с ул.“Аксаков“ (първата снимка към текста) и ул. „Славянска“. Така е предвидено и изпълнено по проекта за обновяване на настилката на „Цар Шишман“, изработен от архитектурно студио А.Д.А.

 

Именно на кръстовището с „Ген. Йосиф М. Гурко“ в началото на септември вечерта 15-годишно момче загина, защото беше блъснато от пиян шофьор, докато пресичаше на пешеходната пътека. Кръстовището все още не беше ремонтирано като част от обновяването на ул.“Цар Шишман“ – тогава пешеходна пътека, маркирана в бяло и червено имаше само от едната му страна. След случая, предизвикал поредните протести срещу нарушенията по пътищата, от Столичната община обясниха, че това кръстовище по проект се предвижда да бъде с повдигнато ниво и ярко осветено, за да виждат отдалече шофьорите пешеходните пътеки.

 

Кръстовището на ул. "Ген. Гурко" и ул. "Цар Шишман" с новата пешеходна пътека

Ремонтът по ул. „Цар Шишман“ приключи и резултатът е по-трудно различими зони за пресичане, особено вечер. Шофьори, живеещи в района, които познават ограниченията, сигнализираха и че пътният знак за добавената втора зебра е поставен почти в края й и също трудно видим от други табели преди него.

Преди седмица към пътеките беше добавена и допълнителна жълта маркировка. Тя е малко преди пешеходните пътеки от двете страни – представлява още по-високо повдигната част над платното, която е с жълти лентички и те увеличават малко повече видимостта.

Пешеходна пътека на ул. "Ген.Гурко" и ул. "Цар Шишман" и допълнената маркировка

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Пешеходна пътека на ул. „Ген.Гурко“ и ул. „Цар Шишман“ и допълнената маркировка

На съседната ул.“Шести септември“, която още е в ремонт, пешеходната пътека при кръстовището с „Ген. Йосиф В. Гурко“ въобще липсва. На него строителните работи свършиха преди две седмици и движението беше пуснато. Там имаше обозначена една пешеходна пътека преди ремонта – веднага след ул. „Шести септември“, от която сега е останал само пътният знак, който указва, че пресичащите са с предимство. На новата настилка няма бели зебри, които да се виждат в тъмното.

Няма и някаква допълнително обозначение, която да показва, че районът е в ремонт, ако това е причината за недовършените пътеки. Там в последните дни беше светнато улично осветление на кръстовището, което подобрява видимостта, че пресичат хора.

Пешеходната пътека на ул. "Ген. Гурко" и "Шести септември" изчезна при ремонта

© Георги Кожухаров

Пешеходната пътека на ул. „Ген. Гурко“ и „Шести септември“ изчезна при ремонта

И двете кръстовища в центъра на София са с интензивно движение и на пешеходци и не само в тъмното липсата на качествена маркировка увеличава риска от инциденти.

Пешеходната пътека на ул. "Ген. Гурко" и "Шести септември" изчезна при ремонта, но знакът за нея стои

© Георги Кожухаров

Пешеходната пътека на ул. „Ген. Гурко“ и „Шести септември“ изчезна при ремонта, но знакът за нея стои

Възможни ли са изключения пешеходните пътеки да не бъдат маркирани с боя, каквито са изискванията по закон, ще се променя ли още нещо в обозначението им в района – „Дневник“ зададе въпроси към общинска дирекция „Управление и анализ на трафика“ за обяснение, тъй като обектът не е приет от общината и са възможни корекции от фирмата изпълнител „Парсек груп“ ЕООД. До редакционното приключване на текста отговори не бяха получени.