ТУК СА! Роботи сервират и чистят в хотел в с. Тюленово

Първите роботи сервитьори и чистачи дебютират по българското Черноморие в хотел-ресторант на брега на морето в шабленското село Тюленово.

В репортаж от мястото регионалното издание „Про нюз“ – Добрич разказва, че автоматизираните помощници предлагат нови възможности и преживявания както за гостите, така и за персонала на заведението.

Роботите са добавка към екипа от хора и изпълняват прости задачи, освобождавайки служителите от повтарящи се и времеемки операции. Те „работят“ като сервитьори и чистач, като всеки си има отговорник – човек от персонала.

Най-често ги използват за доставяне на храна и настаняване на гостите. С режима за доставки роботът може да бъде програмиран да носи храна или празни чинии на различни места, докато с режима за настаняване може да отведе гостите до тяхната маса, бара или да им покаже къде се намира тоалетната.

Управителят на хотела и ресторант „Тюленово“ Радослав Русев обяснява, че решението да закупят роботите е взето преди шест месеца, когато е излязъл нов ъпдейт на софтуера, който поддържа български език. Роботите са способни да комуникират с гостите и на чужд език. Откакто работят са използвали английски, полски, румънски и немски.

Новите „служители“ са се превърнали в атракция за посетителите, особено за децата, привлечени от светлинните ефекти, които роботите излъчват вечер.

Механизираните сервитьори могат също да поздравят с песен рожденик и да предадат поздрави от една компания хора на друга, на съседната маса, например, обяснява собственикът.

Роботите все още нямат индивидуални имена, но от завода идват с името Бела и носят отличителните белези на котка. На екрана се показват муцунка, очи и мустачки, самият дизайн на робота наподобява котка с уши и опашка. Ако бъде погален, роботът започва да контактува с човека, срещу него.

Товаримостта на машините е до 40 килограма, може да преодоляват прагове с до 2 сантиметра височина и има система, която засича, къде са останалите “Бела” в залата, за да не стават инциденти.

Новите сервитьори не са перфектни, понякога сензорите им имат проблем с яркото слънце. Тесните пространства също не са сред любимите места. Радослав Русев обяснява, че все още роботите са в тестов период и се настройват, а разполагат и с гаранция от 75 000 километра пробег.

Управителят на хотел и ресторант „Тюленово” не смята да инвестира в повече роботи засега. Изчислил е, че четири са му достатъчни. Догодина предстои да внедри и система за автоматични поръчки от масите през телефон или таблет.