„Тук съм, стреляй“: Журналист първи вижда масовия убиец от Прага и помага на полицията

Днес в Чехия е обявен ден на национален траур

Журналист се превърна в герой, след като помогна на полицията да елиминира стрелеца в Прага.

Всички загинали във вчерашната масова стрелба са чешки граждани – студенти и служители на Карловия университет. Ранените вече са извън опасност за живота.

Много хора дойдоха пред основната сграда на Карловия университет, за да отдадат почит към загиналите, да запалят свещи и да оставят цветя. Мислите на всички са за загиналите студенти и преподаватели и за тежко ранените.

Журналист се превърна в герой

„Хей – тук сме. Стреляй насам. Тук съм, хайде“ – с тези викове Иржи Форман отклонява вниманието на нападателя. Той е криминален журналист с дългогодишен опит. Научава за полицейската акция и отива пред университета. Помага за евакуирането на шокираните студенти. Форман първи забелязва стрелеца на покрива.

 

Снимка: bTV

 

„Казах на полицая, който беше с мен – „нека го разсейваме, за да спре да стреля по хората, бягащи от сградата“. Младежът очевидно познаваше добре мястото и имаше много добро оръжие – с оптика и което пробива бронежилетка. Полицаите знаеха това и въпреки всичко се изправиха срещу него“, обясни журналистът.

Секунди по-късно, когато се оказва обкръжен, Давид Козак се самоубива. Властите разпространиха кадри от носени от полицаите камери.

В коридорите на университета са открити купчини боеприпаси.

 

Снимка: bTV

 

Цяла нощ полицаите са претърсвали сградата. Доказано е, че е действал сам.

Първата публично потвърдена жертва е Ленка Хлавкова – директор на Департамента по музикология на Карловия университет.

 

Снимка: bTV

 

„Тези студенти са ни практически като съученици. Бях на отсрещния бряг на реката, чувах изстрелите и не можех да повярвам на случващото се. Беше сюрреалистично“, каза Даниел Броз, студент в Карловия университет.

 

Снимка: bTV

 

Полицията подозира, че Давид Козак е отговорен и за убийство от 15 декември – на мъж и двумесечната му дъщеря в гора край Прага.

В знак на почит към загиналите сградата на философския факултет ще остане временно затворена. Днес в Чехия е обявен ден на национален траур.

Посолството на Чешката република у нас също изразява съболезнования и скърби за жертвите и ранените.