Турция издирва с червена бюлетина двама бивши български гранични полицаи

Пълно и всеобхватно разследване на инцидента от 2008 г. е доказало, че нашите полицаи не са виновни за смъртта на турския гражданин

Турция издирва с червена бюлетина двама бивши наши гранични полицаи, става ясно от разясненията на нашето държавно обвинение. То е публикувано заради високия обществен интерес по казуса в Турция.

От съобщението се разбира, че в отдел „Международен“ при Върховна прокуратура е получена информация от Дирекция „Международно и оперативно сътрудничество“-МВР, че към момента по искане на турските власти за издирване с „Червен бюлетин“ на Интерпол са обявени двама български граждани.

Искането е по дело за смъртта на турския гражданин Я. Е. на 17 април 2008 г., настъпила при проверка на турски плавателен съд в българските териториални води на Черно море. Съдебното дирене се води в съда в турския град Къркларели и е за съучастие в убийство.

„По повод публикации в медиите, че по случая са обявени за издирване четирима бивши български граничари, Върховна прокуратура уточнява, че към момента за двама от тях не е получена официална информация да се издирват чрез Интерпол“, уточняват от обвинението.

За смъртта на турския гражданин Я. Е. българските власти са провели всеобхватно и пълно разследване. Заключението на Военно-окръжна прокуратура-Сливен, потвърдено и от Военен съд-Сливен, е, че в случая няма извършено престъпление от страна на българските граждани.

Още през декември 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решение по дело, образувано от наследниците на починалия турски гражданин. Съдът в Страсбург прие, че случаят касае настъпване на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и че българските гранични полицаи не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

„Върховна прокуратура уточнява, че при евентуално постъпване на молба за екстрадиция от Република Турция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция (ЕКЕ), то същата не подлежи на изпълнение, тъй като според националното законодателство страната ни не екстрадира свои граждани в държави извън Европейския съюз„, се казва в съобщението на държавното обвинение.