Турски дрон откри източник на топлина, предполага се, че е хеликоптерът на Раиси

Турски дрон Bayraktar Akinci идентифицира източник на топлина, за който се предполага, че са останките от хеликоптера, превозвал иранския президент Ебрахим Раиси, и сподели координатите му с иранските власти, съобщи Анадолската агенция.

Турското министерство на отбраната изпрати безпилотен летателен апарат Akinci и хеликоптер тип Cougar с възможности за нощно виждане да участват в издирвателните дейности.

Командирът на Ислямския революционен гвардейски корпус (елитни части на иранските въоръжени сили), генерал Хосейн Салами, потвърди откриването на източник на топлина, който вероятно може да е хеликоптерът на иранския президент Ебрахим Раиси. По-късно иранската държавна телевизия Press TV съобщи, че иранските спасители са стигнали до мястото, но не са открили хеликоптер.

Освен Турция и Русия изпраща два самолета със спасители, които да се включат в спасителната операция. „Първият самолет Ил-76 на руското министерство на извънредните ситуации излетя от летище „Жуковски“ до Табриз, Иран, за да съдейства в издирването на изчезналия хеликоптер на иранския президент, вторият самолет ще излети в близко бъдеще“, съобщи руското министерство на извънредните ситуации. На борда летят спасители с необходимата екипировка, кучета и високопроходима техника.

Президентът Раиси присъства на церемонията по откриването на язовир на иранско-азербайджанската граница в неделя. На връщане към Техеран хеликоптерът с президента е извършил твърдо приземяване, съобщи вътрешният министър на страната. Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян, Малик Рахмети, губернатор на провинция Източен Азербайджан, и имамът аятолах Али Хашим от провинция Табриз също са били на борда на хеликоптера.