Туск: Трябва да свикнем с факта, че започва предвоенната ера

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА.

„Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера. Не преувеличавам, това става все по-ясно с всеки изминал ден“, заяви той пред германския вестник „Велт“. „Не искам да плаша никого, но войната вече не е понятие от миналото. Тя е реална и започна преди повече от две години“, отбеляза полският премиер.

Най-тревожното в момента е, че е възможен буквално всеки сценарий, каза Туск. „Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам“, подчерта той, визирайки годината на капитулацията на хитлеристка Германия през Втората световна война.

В същото време Туск заяви, че наблюдава революция в европейския манталитет. Никой вече не поставя под въпрос необходимостта от обща отбрана. „Погледнете Германия, където е настъпил огромен обрат. Днес ХДС и ГСДП се състезават кой от тях е по-проукраински настроен“, отбеляза той.

Предвид използването на мигрантските потоци от страна на Русия той призова за по-последователна защита на външните граници на ЕС. „Европейският съюз като цяло, като мощна организация, трябва да бъде психически готов да се бори за сигурността на нашите граници и територия“, подчерта полският премиер.

По-рано тази сутрин полски и съюзнически самолети бяха вдигнати под тревога, след като Русия нанесе ракетни удари по Украйна, отбеляза Ройтерс, като цитира оперативното командване на полските въоръжени сили. Това „може да доведе до повишени нива на шум, особено в югоизточната част на страната“, която граничи с Украйна, уточниха полските въоръжени сили в „Екс“.