Учени откриха череп на древно чудовище със 130 зъба (СНИМКИ)

Черепът на колосално древно морско чудовище е извлечен от скалите край Дорсет. Той принадлежи на свирепо морско влечуго, което е тероризирало океаните преди около 150 милиона години.

Става дума за плиозавър. Дългият 2 м фосил е един от най-пълните екземпляри от този тип, откривани някога, и дава нови сведения за този древен хищник.

Черепът ще бъде представен в специално предаване на Дейвид Атънбъро по BBC One на Нова година, предаде bTV. Никъде другаде няма екземпляр, който да може да се сравни с него – смята местният палеонтолог Стив Ечес.

„Това е един от най-хубавите вкаменелости, върху които съм работил. Това, което го прави уникален, е, че е пълен. Долната челюст и горната част на черепа са свързани една с друга, както биха били в живота. В световен мащаб едва ли някога са откривани екземпляри с такава степен на детайлност. А ако има такива, много от частите липсват, докато при този, макар и леко изкривен, има всички кости“, казва ученият.

Черепът е по-дълъг от ръста на повечето хора, което дава представа колко голямо е било съществото. То е имало 130 зъба.

Плиозавърът е бил върховна машина за убиване, дълга 10-12 м, с четири мощни крайника, подобни на плавници, за да се придвижва с висока скорост, и е бил най-опасният хищник в океана.

„Животното е било толкова масивно, че е било в състояние да се справи с всичко, което е имало нещастието да се окаже в неговото пространство. Не се съмнявам, че това е било нещо като подводен Т. Рекс“, казва д-р Андре Роу от Бристолския университет.