Фосилен прешлен от едро влечуго, открит от гл. ас. Дочо Дочев от Софийския университет

Учени откриха фосили от динозаври и крокодили край Трън (СНИМКИ)

Учени от Геологическия институт при Българската академия на науките (БАН) и Софийския университет откриха  останки на животни, които са обитавали нашите земи преди  повече от 83 милиона години.

Частично запазен зъб от крокодил, все още обвит в скален матрикс, открит от ас. Ралица Богданова от Национален природонаучен музей при БАН

Това се случи по време на експедиция „Трън 2023“ на палеонтолозите на Националния природонаучен музей при БАН. Мястото е находището на къснокредна гръбначна фауна край Трън, съобщават от Националния природонаучен музей при БАН.

Тазгодишните проучвания в Трънско ще продължат до 11 август, казват от екипа на експедицията. Учените разказват, че сред най-впечатляващите находки са два прешлена от едри влечуги, вероятно динозаври, както и още две, все още неопределени кости.

Фрагмент от корубата на костенурка, открит гл. ас. Дочо Дочев от Софийския университет

„Освен тях палеонтолозите откриха и няколко големи фрагмента от коруби на костенурки, както и два частично запазени зъба – един от крокодил и един от хрущялна риба. Сред вкаменелостите от безгръбначни животни се открояват и няколко рачешки щипки, една от които е най-едрата, намерена в находището до момента“, разказват от музея.