Ударите по хутите – първи отговори какво стана и какво следва

Предвождани от САЩ сили извършиха днес серия военни удари срещу цели в контролираните от хутите райони

Предвождани от САЩ сили извършиха днес серия военни удари срещу цели в контролираните от хутите райони, предназначени да намалят способността им да възпрепятстват морската търговия в района Баб-Ел-Мандеб на жизненоважния търговски път в Червено море. Както се отбелязва в съобщение за медиите от Министерството на отбраната на САЩ, „това действие има за цел да прекрати и да понижи възможностите на хутите да застрашат моряците и да световната търговия в един от най-критичните водни пътища в света“.

 

Седмици наред хутите участваха в ескалираща кампания от атаки с ракети, дронове и наземни удари срещу корабоплаването в региона. Както показва картата по-долу, това беше всеобхватна кампания, която използва войната в Газа, за да атакува кораби и да изпрати ракети към Израел.

Ударите по хутите - първи отговори какво стана и какво следва

© Damian Symon/@Detresfa

Според публикация във „Вашингтон пост“ атаките се провеждат от „консорциум от военни самолети и военноморски активи, включително подводници… Те удариха противовъздушната отбрана на хутите, преди да насочат радарите и съоръженията, използвани за съхранение и изстрелване на безпилотни самолети, крилати ракети и балистични ракети .“

Хутите със сигурност бяха предупредени. В съвместно изявление на правителствата на САЩ, Австралия, Бахрейн, Белгия, Канада, Дания, Германия, Италия, Япония, Нидерландия, Нова Зеландия, Република Корея, Сингапур и Обединеното кралство от 3 януари те заявиха, че :

Призоваваме за незабавно прекратяване на тези незаконни атаки и освобождаване на незаконно задържаните кораби и екипажи. Хутите ще носят отговорността за последствията, ако продължат да заплашват животи, световната икономика и свободния търговски поток в критично важните водни пътища в района.

Все още има значителна неяснота за днешната кампания. Предстои да разберем колко всеобхватни или колко успешни са били първоначалните удари. И тепърва ще видим дали това е еднократно, или част от много по-широка кампания срещу хутите.

На този ранен етап има няколко проблема, които си заслужава да бъдат разгледани.

1. Единичен удар или разширена кампания?

Ударите, извършени днес, ще окажат въздействие върху ракетния капацитет на хутите, включително способността им да събират разузнавателна информация и данни за насочване на оръжията си. Но е много малко вероятно един единствен удар да промени значително ситуацията. Въпреки прецизността на съвременните оръжейни системи, не всяка цел се открива преди удари като днешния и не всяка цел ще бъде ефективно неутрализирана. Въпреки че оценката на бойните поражения вече се прави от армията на САЩ, трябва да приемем, че ще са необходими последващи удари.

Една от ключовите поуки от конфликтите в Газа и Украйна е, че във войната няма „магически куршуми“ и че конфликтите вече не се решават в едно сражение. Хусите разполагат със значително количество ракети, дронове и други оръжейни системи. Потенциалното неутрализиране на способността или волята на хутите да блокират корабните маршрути може да изисква ударна кампания в продължение на дни (или седмици).

2. Какви са стратегическите цели?

САЩ и техните партньори нямаха друг избор, освен да нанесат тези удари. Техните действия за мирно разрешаване на ситуацията не бяха успешни, имаше нужда да се „възстанови възпирането“ срещу блокирането на морската търговия в жизненоважен международен търговски път. Въпреки това стратегическите цели на САЩ и техните партньори ще бъдат важни. Както демонстрира администрацията на Байдън в Украйна и Газа, тя е много предпазлива по отношение на ескалацията.

Този начин на мислене ще повлияе на това колко обширни са стратегическите цели на новата кампания срещу хутите.

С бушуващите големи конфликти в Украйна и Газа и вероятно значително напрежение след изборите в Тайван, западните правителства ще се надяват, че тази ситуация с хусите може да бъде решена бързо. Следователно е вероятно те да имат ограничени стратегически цели. Малко вероятно е това да е началото на голяма инициатива за разбиване на хусите.

Следователно, въпросът дали това са само няколко ограничени удара с надеждата, че хутите ще преговарят и спрат ударите, или ще е по-дълга поредица от удари, а може би и част от нещо по-значимо, е уместен. Отговорът ще даде представа за стратегическите цели на САЩ. И докато Вашингтон ще се надява на първото, там трябва да бъдат подготвени за второто. Малко вероятно е американският флот да е готов за нещо различно от краткосрочен ангажимент в региона, като се има предвид вероятността от повишено напрежение в Западния Тихи океан заради изборите в Тайван в събота.

3. Изпращане на послание към Иран

Несъмнено част от обосновката за ударите е и изпращането на послание към Иран. Иран е поддръжник на „Хамас“, „Хизбула“ и хутите (лошите „Х“), а САЩ също ще се надяват, че тези удари изпращат послание на Иран да се оттегли. Това обаче е малко вероятно да се случи. Неотдавнашните удари на САЩ в региона срещу други ирански проксита не са имали голямо въздействие върху операциите на Иран в подкрепа на неговите братя-терористи и техните операции в региона.

Ударите по хутите - първи отговори какво стана и какво следва

4. Справяне с проблема с Иран.

В един момент Западът може да се наложи да се обърне директно към заплахата от Иран, вместо да атакува неговите „подставени лица и организации“. Въпреки че това не е непосредствена перспектива, Иран може действително да принуди Запада да влезе в конфронтация, ако продължи подкрепата си за засилени атаки от своите прокси сили срещу Израел, САЩ и други държави.

В крайна сметка Иран е поддръжник на почти всички терористични организации, които в момента причиняват нестабилност в Близкия изток.

5. Как ще реагират хуТите?

Изглежда малко вероятно тези удари да накарат хутите да отстъпят, поне в непосредствено бъдеще. Те могат да отговорят с нови атаки срещу цивилни и военни кораби, да разширят нападенията (например чрез използване на морски мини, както и ракети и дронове) или дори да извършат атаки срещу саудитска петролна инфраструктура, както са правили в миналото.

Освен това хутите почти сигурно ще използват информационна война, твърдейки, че ударите са убили невинни цивилни, за да настроят общественото мнение в Близкия изток срещу САЩ и Великобритания.

Първоначалните индикации са, че хутите все още не отстъпват. Техният заместник-министър на външните работи Хюсеин ал-Ези заяви след ударите, че САЩ и Обединеното кралство ще се изправят пред „тежки последици“ за това, което той нарече крещящ акт на агресия. CNN съобщава, че ал-Ези описва как:

„Страната ни беше подложена на масирана агресивна атака от американски и британски кораби, подводници и бойни самолети и Америка и Великобритания несъмнено ще трябва да се приготвят да платят висока цена и да понесат всички тежки последствия от тази крещяща агресия.“

6. Как ще реагира регионът?

Хутите едва ли ще спечелят конкурс за популярност в региона. Те са атакували цели в Саудитска Арабия и стават все по-безразборни в ударите си срещу цивилни кораби по ключовия търговски път в Червено море. ще бъде интересно да видим как реагират регионалните страни и как това ще повлияе на решенията на хутите и САЩ за техните реакции и бъдещи действия.

Още нищо не е приключило

В изявлението си след тези атаки президентът Байдън отбелязва, че „няма да се поколебая да насоча допълнителни мерки за защита на нашите хора и свободния поток на международната търговия, ако е необходимо“. Очевидно сме в първите дни на това, което може да бъде по-значима кампания. САЩ очевидно са готови за последващи военни действия срещу хутите, ако те продължат да атакуват кораби и други цели в Близкия изток.

Трябва да внимаваме. До този момент хутите демонстрираха значителна издръжливост и военен капацитет. Не трябва да приемаме, че те ще бъдат лесна за отстраняване пречка в този нов конфликт.