Украинец e задържан за шпионаж в ТЕЦ „Марица Изток 2“

23-годишен украинец е бил арестуван за шпионаж в ТЕЦ „Марица Изток 2“, съобщиха от прокуратурата. Той е бил спрян във вторник, 18 юни, от охраната вътре в сградата на топлоелектрическата централа, като е представил украински документ за самоличност.

В него са открити дрон, фотоапарати, множество SIM карти и карти памет.

Мъжът е задържан за 72 часа и е привлечен като обвиняем за това, че е събирал информация, която представлява държавна тайна, с цел да я предостави на друга. От изявлението на прокуратурата не се съобщава в полза на коя държава е била събирана информацията.

Тепърва ще се изяснява и дали задържаният е украински гражданин, правил ли е снимки на обекта, има ли данни да се е занимавал с шпионска дейност и как е влязъл в обекта, съобщиха от държавното обвинение.

Предстои внасянето на постоянна мярка „задържане под стража“.

Заместник-градския прокурор на София Христо Кръстев обясни, че няма заплаха за сигурността на страната. Той подчерта, че според постановление на Министерския съвет ТЕЦ „Марица Изток 2“ е стратегически обект.

Изготвят се експертизи правил ли е снимки на стратегическия обект и дали има информация, представляваща държавна тайна на тези устройства. Предстои внасянето за искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража““, каза заместник градският прокурор на София Христо Кръстев.