Украински депутат ваканцувал на Малдивите, докато падат руски бомби

Украинската прокуратура е образувала наказателно дело срещу депутат, заподозрян, че е бил на скъпа ваканция на Малдивите в нарушение на военновременната забрана за частни пътувания в чужбина, съобщиха от главната прокуратура, предаде „Ройтерс“.

Частните пътувания в чужбина на длъжностни лица са забранени от януари, а на повечето украински мъже на възраст 18-60 години също е забранено да напускат страната по силата на военното положение, което беше въведено, когато Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

Разследването установи, че депутатът е пътувал до Полша за три дни в командировка и по-късно е взел отпуск по болест, по време на който е бил на Малдивите със семейството си, казаха от главната прокуратура.

Депутатът е отседнал в хотел на частния остров Итаафуши на Малдивите в средата на юли, съобщи Държавното бюро за разследване, което извършва проверката съвместно със Службата за сигурност на Украйна.

Президентът Володимир Зеленски изглежда намекна за случая във вечерната си реч във вторник, в която се обяви против корупцията и длъжностните лица, които бягат от отговорностите си по време на войната.

„Всяко вътрешно предателство, всеки „плаж“ (почивка) или всяко лично обогатяване вместо интересите на Украйна предизвиква най-малкото гняв. Ярост. Запомнете това“, каза той.

Нито Зеленски, нито прокурорите назоваха името на депутата.

Все още няма повдигнати обвинения по делото, в рамките на което се разследва вероятността за фалшифициране на официални документи за продължителността, целта и дестинацията на командировката. Такава фалшификация се наказва с до три години затвор.