Украйна издирва руския патриарх Кирил

Министерството на вътрешните работи на Украйна е обявило за издирване ръководителя на Руската православна църква патриарх Кирил. Той е виден поддръжник на войната на Кремъл срещу Киев, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Мярката е чисто символична, тъй като патриарх Кирил се намира в Русия и не е заплашен от арест. Това е поредната стъпка в кампанията на Украйна за изкореняване на влиянието на свещеници, за които се твърди, че поддържат тесни връзки с Русия и разединяват украинското общество.

Публикация в списъка на издирваните лица на украинското министерство идентифицира Кирил по име, показва го в свещеническите му одежди и го описва като „лице, което се укрива от органите на досъдебното производство“. В него се казва, че той е „в неизвестност“ от 11 ноември.

Православното християнство е доминиращата вяра в Украйна и властите в Киев са започнали наказателни дела срещу духовници, свързани с клон на православната църква, който навремето бе пряко свързан с руската църква и Кирил. Парламентът в Киев разглежда законопроект, който ще забрани този клон на църквата, загубил много от енориашите си, след като лидерът на Кремъл Владимир Путин изпрати руски войски в Украйна през февруари 2022 г. Църквата заявява, че е прекъснала всички връзки с Москва през май 2022 г.

Миналия месец Службата за сигурност на Украйна издаде документ, в който се казва, че Кирил „нарушава украинския суверенитет“ с позицията си като „част от най-близкото обкръжение на военното и политическото ръководство на Русия“. Кирил заклейми тези действия и призова духовниците по света да спрат действията на Украйна срещу църквата.