Украйна отговори на Владимир Путин: Руските условия за мир са абсурдни!

Украйна отхвърли като „абсурдни“ условията за спиране на огъня, обявени днес от руския президент Владимир Путин, и посочи, че той се опитва да подведе световните сили и да подкопае автентичните усилия за мир, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин заяви в реч пред руското външно министерство, че ще сложи край на войната в Украйна, ако Киев се откаже от амбициите си за членство в НАТО и предаде на Русия всички територии, за които тя претендира.

Украинското министерство на външните работи каза, че думите на руския президент са „манипулативни“ и че „имат за цел да подведат международната общност и да подкопаят дипломатическите усилия за постигане на справедлив мир“. „Абсурдно е Путин, който заедно със съучастниците си планира, подготви и осъществи най-голямата въоръжена агресия в Европа след Втората световна война, да се представя като миротворец“, пише в изявление на украинското външно ведомство.

 

 

Междувременно помощникът на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, отхвърли мирното предложение на Путин, като заяви, че това не е сериозен опит за постигане на мир и няма връзка с каквито и да било преговори.

Подоляк заяви пред Ройтерс в интервю чрез „Зуум“, че не съществува възможност за намиране на компромис между изявлението на Путин и поставените от Украйна условия за прекратяване на започнатата от Русия война.

Изказването на руския президент бе направено в навечерието на конференция в Швейцария, на която Киев ще популяризира своя мирен план, основан на искането Москва да изтегли всички свои войски от Украйна, включително и от 18-те процента украински територии, които в момента са окупирани от руските сили.

 

 

Москва не беше поканена на форума в Швейцария, където по думите на Киев ще се съберат представители на над 100 страни и организации, както и много държавни глави.

Според Подоляк с речта си, произнесена непосредствено преди мирната конференция, Путин се опитва да отнеме от Украйна дневния ред на новините. Освен това съветникът на Зеленски, който често действа като негов говорител, заяви, че Москва също се опитва да се представи пред света и особено пред страните от „Глобалния Юг“, като по-заинтересованата от мира страна.

„Чрез изявлението си Путин иска да изглежда така, сякаш не те са започнали агресията…, сякаш те предлагат мир, а Украйна не го желае“, каза още Подоляк.

Той подчерта, че Киев иска мир, но само ако Русия понесе справедливо наказание за агресията си и ако бъде запазен украинският суверенитет.