Украйна: Русия готви операция „Майдан-3“ за края на мандата на Зеленски

С легитимността на приетите след края на президентския мандат решения. Това съобщиха Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и военното разузнаване (ГУР).

 

 

Целта е след 20 май да се разколебаят украинците дали Зеленски има право да взема решения. Кулминацията ще е в периода между март и май (мандатът изтича на 20 май), а целта е да се подтикнат други страни към пряк диалог за войната без участието на Киев.

 

 

Ще се организират и протестни движения по целия свят, продължава съобщението. Русия ще се възползва от хаоса и отклоненото внимание на Киев, за да нанесе поражение на изток, където напредва в района на Авдиивка в последните седмици.

Президентските избори трябваше да са на 31 март, но те няма да се състоят в условията на военно положение, включително защото част от украинците няма да могат да гласуват. Около отлагането на вота имаше консенсус в парламента, а според Зеленски са нужни и реформи в законодателството.

 

 

Според говорителя на ГУР Андрий Юсов „би било успех за Русия, ако имаше „мащабни протести в страната и недоверие към правителството и решенията му“.

За „Майдан-3“ Зеленски заговори още през ноември, като заяви, че Русия започва кампания за дестабилизиране на страната и че иска да го отстрани до края на 2023 г.