Украйна се оттегли от Авдеевка

Армията изпитва недостиг на боеприпаси, заяви генерал Сирски

Украйна се оттегля от Авдеевка. Това обяви главнокомандващия на армията. Овладяването на града край Донецк ще е най-големия напредък на руската армия от месец май миналата година, когато беше превзет Бахмут.

Генерал Александър Сирски каза, че украинските войници са били под заплахата от обкръжение в Авдеевка и изтеглянето им е с цел да се запази живота им. Армията изпитва недостиг на боеприпаси, след като военната помощ от Съединените щати спря преди месеци.

На този фон президента Володимир Зеленски подписа споразумение за военна помощ с Германия и с Франция. Те се ангажират да изпращат оръжия и да обучават украински войници в следващите 10 години.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция ще продължи да подкрепя Украйна дългосрочно. „Срокът от 10 години е валиден за периода преди Украйна да влезе в НАТО. Тази година ще изпратим военна помощ от 3 милиарда евро. Това е увеличение след 1,7 милиарда през 2022 и 2,1 милиарда през миналата година“, каза Макрон. Той допълни, че Русия е навлязла в нова фаза на агресия срещу европейските страни.