Унгария вече официално е против членството на България в Шенген

Това съобщи външното министерство в Будапеща

Унгария ще наложи вето на влизането на България в зоната за пътуване без контрол с лични документи в ЕС, съобщи външното министерство в Будапеща. Това е първото официално потвърждение от правителството на Виктор Орбан за тази позиция, след като през последните дни тя бе съобщена от „Файненшъл таймс“ и коментирана от премиера акад. Николай Денков като комуникация на ниско официално ниво.

Според съобщението, цитирано от „Ройтерс“, министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто е казал, че ветото за Шенген е в сила, докато не бъде отменена допълнителната такса за внос и пренос на руски газ, въведена от България.

„Дадохме да се разбере на българите, че ако запазят това дълго време, ако застрашат дълго време безопасността на енергийните доставки на Унгария, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген“, каза Сиярто.

Това решение засегна основно трасе за внос на природен газ от Русия за Унгария, която, противно на призивите на ЕС да се ограничи и спре вноса на руски енергоизточници, подписа нови договори с Москва.

Докато западноевропейските страни положиха големи усилия да се откажат от руския газ, Унгария получава 4.5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия съгласно споразумение, подписано през 2021 г., главно през България и Сърбия, припомня и „Ройтерс“.

 

За промяната в българската позиция – но формално законът още не е поправен – бе съобщено в понеделник от изказвания на Бойко Борисов (ГЕРБ) и Кирил Петков („Продължаваме промяната – Демократична България“) пред журналисти в Народното събрание.

Петков каза, че „за газовата такса за пренос ще следваме общия европейски подход – тя не трябва да е едностранна от страна на България, трябва да се работи с Европейската комисия“.

Борисов директно обвърза премахването на таксата с преговорите за присъединяване към Шенген: „Доста сме близо до Шенген. Всякакви варианти, като таксата, които да ни спънат в последния момент, решихме да приложим Европейския подход“.

И двете изказвания не прозвучаха като пълен отказ от българското решение.

На следващия ден премиерът Виктор Орбан написа, че е разговарял с Борисов и го нарече „стар приятел“, а Борисов обясни във „Фейсбук, че са обсъждали Шенген и че го е информирал за „консенсуса с лидерите на партиите, които подкрепят правителството и конституционната реформа, за премахването на допълнителната такса върху преноса на газ“.