Унгарският президент подписа ратификацията на членството на Швеция в НАТО

Унгарският президент Тамаш Шуйок подписа документа за одобрение на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, съобщи днес президентската канцелария, цитирана от Ройтерс.

Депутатите одобриха на 26 февруари приемането на Швеция във военния съюз, с което бе преодоляна и последната пречка пред скандинавската страна, запазила неутралитет през двете световни войни, както и по време на Студената война. Стокхолм взе решение да смени политиката си по въпроса, за да си подсигури по-голяма безопасност след инвазията на Русия в Украйна през 2022 година.

Гласуването на Унгария сложи край на продължилото месеци отлагане и след посещение на шведския премиер Улф Кристершон, по време на което двете страни подписаха споразумение за закупуване на оръжия.

Кристершон не е правил изявление до момента, нито министърът на външните работи Тобиас Билстрьом.

Останалите формални процедури, като например подаването на документи за прием във Вашингтон, се очаква да протекат безпроблемно.

Председателят на парламента подписа миналата седмица ратификацията и предаде документа за обнародване в президентството. Шведският министър на отбраната Пол Йонсон определи като положително развитие решението на унгарския президент на подпише документа за присъединяване.

Съюзниците от НАТО оказаха натиск върху правителството на унгарския премиер Виктор Орбан да се сългласи да приеме кандидатурата на Швеция за прием в алианса.