емоционална интелигентност
емоционална интелигентност

Упражнения за всеки ден: Ето как да усъвършенствате емоционалната си интелигентност

Възпитанието рядко се фокусира и върху способността ни да управляваме своите емоции

С минимални усилия, само за няколко минути на ден, може да положим основите на едно ново ниво на емоционална интелигентност. Това е изключително важно, а при възпитанието на подрастващите рядко се обръща внимание именно върху тази част на развитието ни.

И когато вече сме възрастни, ние може би ще попадаме в различни ситуации, които да ни подскажат, че не разбираме и не управляваме добре емоциите си. Разбира се, с помощта на опитен практикуващ психолог в София, бихме могли значително да напреднем по темата.

Остава само да продължим да следваме целта си. Ето няколко съвета, които могат да намерят приложение в ежедневието:

Ключови въпроси

Започнете да си задавате някои въпроси веднъж в седмицата, а после може да ги поставите и пред други хора. Помислете дали и как вашето настроение влияе върху разсъжденията ви и решенията, които вземате.

Имате ли наблюдения за начина си на общуване и ефекта върху околните? Признавате ли си, когато сгрешите – ако да, защо, а ако не – по какви причини?

Познавате ли силните си страни, а кои са слабите? 

Когато започнете самоанализите, ще научите много неща за себе си, а може дори да се изненадате от гледната си точка и от опознаването на своята същност.

Ясни изразни средства

Когато говорите за емоциите си, следва да избирате точните думи, за да ги опишете. Това може да се случва дори пред огледалото, но бъдете искрени и конкретни и пред близките си. Така не помагате на тях, а единствено и само на себе си – за да осъзнаете откъде извират проблемите ви.

Поставете граници и се дистанцирайте

Често предизвикателствата на събитията, които ни съпътстват, са трудни за преодоляване. Но забележете кога реагирате прекалено емоционално и сте склонни да изпаднете в крайности. Точно тогава спрете за малко и се дистанцирайте.

Ако е възможно, разходете се навън, останете сами и си дайте време, за да се успокоите. Когато се върнете, преценете дали и как може да продължите, до колко сте склонни да предприемете същите крачки, или наистина сте били подвластни единствено на негативните си емоции.

Внимавайте с тона

Мнозина избягват чувствителните теми, защото изпитват слабост и не желаят да разкриват тази своя страна пред другите. Имате право на избор. Може и да не ги повдигате, но истината е, че все някога ще ви се наложи. Трябва да погледнете в лице обективните факти и да тренирате как да ги „слагате на масата“.

Бъдете откровени, но и внимателни с тона и силата на гласа си, когато говорите. Посрещнете вълната от емоция балансирани, в никакъв случай не губете контрол и когато се налага, кажете твърдо „не“.