Уволнен ли е Залужний – началникът на украинската армия?

Такива слухове се появиха след твърдения на политици и журналисти

Уволнен ли е началникът на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний? Такива слухове се появиха тази вечер след твърдения на няколко политици и журналисти.

В социалните мрежи новината за уволнението на Залужний се разпространи с пълна сила. Украинското министерство на отбраната обаче опроверга съобщенията.

„Уважаеми журналисти, незабавно отговаряме на всички: Не, това не е вярно“, написаха в Телеграм от ведомството.

От канцеларията на президента Зеленски също отрекоха информацията Валерий Залужний да е уволнен.

По-рано бившият украински депутат Борислав Береза заяви, че е получил потвърждение, че Залужний е уволнен.

В публикация във Фейсбук той написа: „Мои източници от канцеларията на президента ме информираха, че Залужний е уволнен от поста командир на въоръжените сили. Искрено се надявам тази информация да не се потвърди. Втори източник обаче вече я потвърди“.

Алексей Гончаренко, народен представител от фракцията „Европейска солидарност“, оглавявана от бившия президент Петро Порошенко, също публикува подобно съобщение в Телеграм: „Два източника ми казаха, че Залужний е уволнен, но аз все още имам съмнения“.

„Залужний е призован да подаде оставка, но все още няма указ от президента. Беше му предложен постът на посланик в една от европейските страни, но той отказа“, допълни по-късно Гончаренко.

Журналисти дори спрегнаха името на човека, който ще го наследи – ръководителя на Управлението за военно разузнаване на Украйна (УВР) Кирил Буданов.

Месеци наред имаше слухове за разрив между висшия генерал на Украйна и президента Володимир Зеленски.

Източници на „Киев пост“ заявиха, че конфликт няма и че Русия раздухва огъня.