Ужасът по морето: Трима изчезнаха в потопа в Царево

Бедствено положение по Южното Черноморие. Поройни дъждове заляха Царево, Ахтопол, село Кости, къмпингите Арапя и Нестинарка. На места дъждът е достигнал до 250 л/кв. м. за денонощие.

Създаден е кризисен щаб, който заседава в община Царево. Той е председателствен от кмета на общината Георги Лапчев, който заяви, че има непотвърдена информация за трима изчезнали.

На територията на община Царево дъждът продължава да вали и не спира. Хората в село Кости са евакуирани, тъй като река Велека излезе от коритото си. Същото е положението и в село Бродилово, но там няма бедстващи хора. Кметският наместник успя да изнесе всички хора и там няма пострадали, обясни Георги Лапчев.

Най-тежко е положението в община Царево. Има паднали мостове, много са щетите на територията на цялата община. Такава е ситуацията и в Синеморец, Варвара, Лозенец.

Всички, които са имали нужда да бъдат евакуирани, са евакуирани. 60 души са в кметство Лозенец, а останалите са в Царево. Имат подслон, вода и храна. Няма бедстващи хора, увери Лапчев.

Има два язовира, които преливат, но чрез хидропомпи ще бъде намалено нивото на водоемите, за да се намали и натиска на язовирните стени, обясни кметът на Царево пред БНТ.

130 души са евакуирани от наводнените райони в община Царево, съобщи директорът на пожарната гл. комисар Александър Джартов. На този етап няма необходимост за евакуация на още хора, но ситуацията е динамична, обясни той.

Всички налични екипи от област Бургас са изпратени да помагат в наводнените райони. На този етап те са достатъчни. Тепърва ще се решава дали да се търси помощ от доброволци.

„Нямаме информация за скъсани диги, следят се непрекъснато нивата на язовирите, за които спомена кметът на Царево. Изпратени са помпи, за да може да се подпомогне изпускането и да се намали натискът върху язовирните стени“, каза гл. комисар Джартов.