Служебният министър на икономиката се разбърза с най-апетитните места за търговски аташета

В 12 без 5: Властта праща търговски аташета в Канада, Бразилия, Аржентина, САЩ

След като се разбърза с назначенията на посланици и на ключови институции, служебното правителство изненадващо не изчака да види дали ще има редовен кабинет и обяви конкурси за 7 търговски аташета зад граница, при това само за най-апетитни места.

От официално съобщение на Министерство на икономиката, към което са т.нар. служби по търговско-икономически въпроси (СТИВ), става ясно, че са обявени конкурси за градовете Отава в Канада, Бразилия в Бразилия,  Буенос Айрес в Аржентина, Джакарта в Индонезия, Абуджа в Нигерия, Претория в Южна Африка, Вашингтон и Чикаго в САЩ.

Обявеният краен срок за подаване на документи е 21 април, до когато е сигурно, че няма да има яснота за редовен кабинет и което означава, че  конкурса ще бъде провеждан и решаван при служебното правителство.

Интересно е да се отбележи, че конкурсът е пуснат още на 5-ти април, но за него се съобщава от МИ публично едва на 8-ми.

В съобщението на МИ, министърът на икономиката Никола Стоянов е цитиран да коментира и аргументира конкурсите с думите: “Когато встъпих в длъжност, България нямаше търговски аташета в 1/3 от ключовите държави, с които имаме развити икономически връзки.

Много от тях бяха безпринципно отзовани или уволнени“. От думите му обаче не става ясно какво точно налага конкурсите да се пускат толкова спешно точно сега, дни след изборите и дни преди да е ясно дали няма да има редовен кабинет. Няма и обяснение защо те не са направени, когато е поет поста преди повече от половин година, а именно в момента.

По същият начин и до момента няма обяснение и защо президентът Румен Радев и служебното правителство се разбързаха и с изпращането на нови посланици, и то в цели 14 страни, точно покрай изборите. При това за посланици се назначават хора от самото правителство като например външният министър Николай Милков в НАТО и на неговия заместник в МВнР Костадин Коджабашев във Ватикана.

Иначе в съобщението на МИ е посочено, че кандидатите за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) трябва да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ и да владеят отлично официалния език или общоприетия език на страната, за която се кандидатства. Според МИ, предстояло „в следващите дни да бъдат обявени и нови процедури за избор на търговски представители“.