В България пристига осъденият за двойното убийство пред „Соло“

Илиян Тодоров беше задържан на летището в Ташкент

След години в неизвестност в България днес пристига осъденият за двойното убийство пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров.

Това се случва точно година, след като той беше задържан на летището в Ташкент с фалшиви документи. Той ще пристигне у нас този следобед с полет през Мюнхен.

В нощта на 17 срещу 18 април 2009 г. в центърът на София, близо до Съдебната палата, пред несъществуващата вече дискотека „Соло“ се засичат две групи млади хора, възниква конфликт. Вади се нож и трима младежи са прободени.

На място загива 21-годишният Кирил Въжаров, а 24-годишният Васил Александров издъхва на път за болницата. Третият – Кирил Димитров, оцелява. В района има видеокамери, които показват какво се е случило. От тях става ясно, че нападателят си тръгва с такси.

Два дни по-късно Илиян Тодоров се предава сам в полицията, но вече е с боядисана коса. Задържан е.

В края на 2011 г. се стига и до присъда на първа инстанция – оправдателна. Съдия по делото е Румяна Ченалова. Тодоров излиза на свобода.

Присъдата е обжалвана. Тодоров обаче никога повече не се явява в съдебната зала. Четири години след убийството на втора инстанция получава доживотна присъда.

Няколко месеца по-късно тази присъда е потвърдена и на трета инстанция. От Тодоров обаче няма и следа, така и не успяват да го открият и върнат в затвора.

През 2013 г. в издирването му се включва и Интерпол. На 1 март 2023 г. е задържан на летището в Ташкент.