В Гърция влезе в сила нова туристическа такса

Таксата ще бъде изцяло поета от клиента и ще се заплаща след края на престоя и преди напускането

ВГърция влязоха в сила новите промени в сектора на туризма чрез премахване на туристическия данък за настаняване и налагането на нова „такса устойчивост към климатичната криза“, съобщи гръцкият сайт „Нафтемборики“, цитиран от БТА.

От 1 януари клиентите на хотели в Гърция, както и наемателите на стаи под наем и апартаменти, предлагани например от „Еърбиенби“ (Airbnb), ще заплащат нови такси, които могат да достигнат до 10 евро на ден за ползване на стая или апартамент. Таксата ще бъде изцяло поета от клиента и ще се заплаща след края на престоя и преди напускането.

През активния туристически сезон в месеците март-октомври таксите в хотелите ще варират спрямо звездите на холетите: за 1-2 звезди ще бъде 1,5 евро, за 3 звезди – 3 евро, за 4 звезди – 7 евро, за 5 звезди – 10 евро. За стоите под наем и апартаментите таксите ще бъдат 1,5 евро. Ако имотът обаче е самостоятелно жилище с площ над 80 кв.м., таксата ще бъде 10 евро на ден.

През останалите месеци таксите за съответните хотели ще бъдат съответно по 0,50 евро, 1,5 евро, 3 евро и 4 евро, като за стои под наем и апартаменти ще бъде 0,50 евро.

През ноември гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че събраните средства от увеличените туристическите такси ще бъдат разпределени за незабавно покриване на щетите, свързани с климатичната криза чрез създаване на фонд в размер на 600 млн. евро.

Той добави, че гръцкото правителство има за цел да осигури 3,3 млрд. евро за щетите, причинени от миналогодишните опустошителни пожари и наводнения в регионите на Североизточна и Централна Гърция, като част от сумата ще бъде от европейски средства, а останалите от държавния бюджет.