Заради ниските тромбоцити и невъзможността за съсирване на кръвта, не може да се премине нито към раждане, нито към оперативна интервенция. Благодарение на бързите действия на лекарския екип, тромбоцитите на родилката са частично повишени, което позволява раждането да бъде извършено чрез секцио.

„Абсолютно всички са страхотни професионалисти и съм изключително благодарна, че се погрижиха за мен и бебето. Наложи се цезарово сечение поради малко разкритие 36 часа след изтичането на водите, защото лекарите се притесняваха, че може да тръгне инфекция към бебето. Всички екипи работеха като една перфектно смазана машина и имаха няколко варианти за план на действие.“, сподели с признателност 36-годишната Анна Бонева, която е в стабилно състояние заедно с бебето.

При втория случай се касае за 26-годишна жена от Берковица, на която ѝ е направено спешно цезарово сечение в 33-та г.с. поради отлепване на плацентата от мястото ѝ на прикрепване към матката. Това е тежко животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето, в повечето случаи е съпроводено с детска смъртност.

Високорисковото състояние при младата жена е настъпило в резултат на две придружаващи бременността заболявания – прееклампсия и диабет тип 1. Прееклампсията най-често започва след 20-та г.с. при жени, които са в първа бременност. Характеризира се с хипертония,  загуба на белтък и отток.

Бебето и майката са стабилни, за бебето полагат грижи неонатолозите от Клиниката по неонатология.

Двете раждания са извършени от екипите на д-р Любомир Джеров и д-р Иван Костов.