В Русия призоваха за ТВ бойкот на олимпиадата в Париж

Трикратната олимпийска шампионка по фигурно пързаляне Ирина Роднина призова властите в страната да забранят излъчването на олимпийските игри в Париж по държавната телевизия.

Според нея това ще е отговор на условията на МОК за участието на руски спортисти. Те могат да вземат участие само като неутрални спортисти и ако не са свързани с агресията срещу Украйна.

„Не е необходимо да се излъчва тази олимпиада. Защо? Кой ще има полза от това? Тази олимпиада не е за нашите спортисти. На който му се гледа – има интернет. Това все още не е забранено. Не бих искала вечер да показват някакви неприятелски отбори“, заявява Роднина в интервю.

Все по-голяма става вероятността множество руски спортисти да се откажат от участие дори и под неутрален флаг от страх от преследване в родината си. Според президента на отлъчения от МОК руски олимпийски комитет Станислав Поздняков изискванията за това влизат в противоречие с приети наскоро закони в Русия.

„МОК ще принуди нашите спортисти да подписват декларация, че осъждат специалната военна операция“, алармира шефът на борбата Михаил Мамиашвили. Определено едно такова действие би вкарало в колония подписалите декларация.

В тази ситуация в Русия вече се готвят за юношеските олимпийски игри в Сенегал през 2026 година, тъй като в Африка нямало „нездрави амбиции“ по думите на Поздняков.