В Сърбия властта и армията поискаха връщане на казармата

Предложението си проправя път в публичния дебат след над две седмици протести заради изборите, които опозицията смята за нечестни и манипулирани

Генералният щаб на сръбските въоръжени сили предложи на министъра на отбраната и формален лидер на управляващата партия Милош Вучевич да подкрепи връщането на задължителната военна служба, предадоха сръбски медии.

 

Официалната изтъквана от армията цел е да се увеличат отбранителните способности на Сърбия, подмладяването и комплектоването, обучаване на резерв, сочи съобщение на Министерството на отбраната.

 

Идеята е за задължителна военна служба до четири месеца. Сред аргументите в нейна подкрепа са и изводите, наложени при „подробен преглед на общата ситуацията в сигурността“ и съвременните предизвикателства, „с които се сблъсква Сърбия като неутрална държава“.

 

Предложението е отправено към президента на страната и върховен главнокомандващ Александър Вучич. Преди Вучич да коментира – две седмици след като съоснованата от него Сръбска прогресивна партия (СНС) си върна мнозинството на оспорвани парламентарни избори – позицията си обяви приемникът му начело на СНС Милош Вучевич.

 

„Сърбия не се готви за война“, но са нужни нови попълнения във въоръжените сили, цитира „Данас“ негово гостуване в Happy TV.

Казармата стана доброволна през 2011 г. и по думите на Вучевич за това време 13 поколения са излезли от резервния състав на сръбската армия; съществува необходимостта нови поколения да пазят държавата.

Насред протести

Ако това решение се вземе, би наредило Сърбия до скандинавски или балтийски държави и Гърция, отменили, а след това върнали казармата.

Същевременно властите в Сърбия не за пръв път говорят за връщане на казармата (такова предложение е обсъждано и в България). През 2022 г., около началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, Вучич повдигна отново въпроса. Предходната година го направи тогавашният министър на отбраната Небойша Стефанович.

Предложението си проправя път в публичния дебат след над две седмици протести заради изборите, които опозицията смята за нечестни и манипулирани. След прегласуване в някои секции вчера бяха публикувани и официалните резултати, които дават на СНС 46.75%, а на основния опозиционен алианс, „Сърбия против насилието“ – 23.66%. Стигна се до демонстрации и десетки задържани, а някои от лидерите обявиха гладна стачка.

Особено силно е недоволството обаче заради вота за власт в Белград, където СНС печели 49 места при 43 за опозицията. Според неправителствената организация CRTA има случаи на организирано превозване на избиратели и възможни случаи с манипулирана самоличност в 14% от избирателните участъци в столицата. ЕС вече изрази безпокойство от начина, по който протекоха изборите, а Вучич се заигра публично с Русия, като ѝ благодари, че дала информация за задаващите се демонстрации.