Ваня Григорова поиска подялба на властта в София

Общинските съветници от групата на БСП-София не подкрепят издигането на Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет (СОС) заради „различните си виждания в начина на управление“. Това заяви пред Би Ти Ви кандидатът за кмет на София Ваня Григоров, разминала се на косъм от победата.

Тя допълни още, че „властта трябва да се раздели“. „Имаме монопол на национално и местно равнище и неистов стремеж да се оглави общинския съвет. При този фрагментиран СОС и ниската избирателна активност ролите трябва да бъдат разпределени, ние да получим председателското място“, коментира още тя

По думите ѝ „Продължаваме промяната – Демократична България“ подкрепят искането им да се върнат комуналните услуги в общински ръце, но не сега.

„Когато ние казваме, че това трябва да се случи възможно най-скоро, отсреща ни отвръщат, че тепърва трябва да изграждаме капацитет“, посочи още тя. По думите ѝ дружествата на градския транспорт не трябва да бъдат обединени в едно, тъй като това ще породи безкрайно много проблеми. „По тази логиката трябва да обединим градския транспорт със сметопочистването и него с вейка, всяко дружество си има специфики и различна процедура, по която се ремонтира подвижния състав“, коментира Григорова.

Тя обясни, че според изборното законодателство не съществува хипотезата, обявена от опонентите ѝ, че „ако до 3 месеца не бъде избран председател,, се преминава към нови избори за общински съветници“.

По думите ѝ пред СОС не стои хипотезата най-възрастният общински съветник, ръководещи първото заседание, Грети Стефанова да заеме председателския пост за постоянно.

„Опасявам се че госпожа Стефанова няма възможност да ръководи. Това е човек, който е бил общински съветник и не знае, че кметът трябва да бъде на заседанието на Столичния общински съвет.