Ваня Григорова пренаписва управленската програма на София

Столичният общински съветник от БСП Ваня Григорова обяви пред „Нова телевизия“, че в петък групата ѝ е провела конструктивен разговор с кмета на София Васил Терзиев и представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“), на който им е предоставен документ с управленска програма. От левицата днес ще нанесат корекции по него и ще го допълнят, а утре се очаква да има нова среща между двете политически сили.

Григорова обаче подчерта, че това не означава, че ще има коалиция и ако има някакво обединение, то ще е „само въз основа на лявото“. По думите ѝ трябва да се изготвят общи политики, зад които да застанат партиите, а след това да се мисли кой да стане председател на общинския съвет.

Тя уточни, че към момента БСП няма намерение да подкрепи кандидат за поста от „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“). От коалицията издигнаха Борис Бонев, но той така и не успя да събере нужния брой гласове, след като два пъти се включи в надпреварата. Така Столичният общински съвет не успя общо 4 пъти да си избере председател и на 18 декември ще направи нов опит.

Григорова каза още, че в БСП са се обединили, че няма как да подкрепят Бонев заради показано високомерно поведение след изборите не конкретно от него, а от цялата група на коалицията. Тя посочи и една червена линия, която партията ѝ ще постави в управленската програма.

„Няма как да водим конструктивен диалог, докато някой се опитва да демонтира Паметника на съветската армия. Ако искат консенсус в общинския съвет, трябва да спрат устрема си да събарят паметници“, добави Ваня Григорова.

Тя даде идея, че може да се създаде общинско предприятие, което да се занимава със снегопочистването, но за целта общинският съвет трябва да заработи.