Въоръжени мъже нахлуха в ТВ студио по време на живо предаване в Еквадор (ВИДЕО)

При нападението един оператор е прострелян в крака, а друг е със счупена ръката

Маскирани въоръжени мъже нахлуха в телевизионно студио по време на живо предаване в Еквадор и заплашиха персонала. Журналистите са били принудени да легнат на пода по време на предаването на обществения телевизионен канал TC в град Гуаякил, преди живото излъчване да спре, предаде Би Би Си.

Полицията казва, че по-късно е освободила целия персонал и е извършила 13 ареста. Станцията съобщи, че двама служители са ранени.

По време на нападението един от стрелците е насочил пушка към главата на един от пленниците.

„Те влязоха, за да ни убият. Не дай Боже това да се случи. Престъпниците са в ефир“, казва служител на TC пред АФП в съобщение в WhatsApp.

При нападението един оператор е прострелян в крака, а друг е със счупена ръката.

„Вратите на студиото са много дебели, почти бронирани и те се опитваха да влязат, защото искаха да получат достъп до студиото, за да кажем каквото искат“, казва човек от екипа.

Президентът Даниел Нобоа заяви, че в страната вече съществува „вътрешен въоръжен конфликт“ и той мобилизира въоръжените сили за извършване на „военни операции за неутрализиране“.

Набоа реагира на вълна от скорошни затворнически бунтове и бягства от затвори и други актове на насилие, за които властите обвиняват престъпни групировки.

Най-малко десет души бяха убити от началото на 60-дневното извънредно положение в Еквадор, което беше обявено в понеделник след като известен гангстер избяга от затвора. Не е ясно дали инцидентът в телевизионното студио в Гуаякил е свързан с изчезването на боса на бандата Чонерос Адолфо Масиас Виламар или Фито, както е по-известен.

Постановен е вечерен час в опит да се ограничи насилието след бягството на Фито. Силите за сигурност се опитват да възстановят реда в поне шест затвора, където избухнаха бунтове в понеделник.

В съседно Перу правителството нареди незабавното разполагане на полицейски сили на границата с Еквадор, а САЩ осъждат атаките в Еквадор и са в постоянен контакт с президента Даниел Нобоа и правителството, като са „готови да предоставят помощ“.

Еквадор е един от най-големите износители на банани в света, но също така изнася масло, кафе, какао, скариди и рибни продукти. Ръстът на насилието в андската нация е свързан с борбата между наркокартелите, както чуждестранни, така и местни, за контрола върху маршрутите на кокаина към САЩ и Европа.