Въпреки санкциите: Тръмп е по-богат от всякога

Доналд Тръмп е изправен пред съдебни санкции за стотици милиони долари, президентската му кампания е пред финансова криза, а бизнесът му отчита оперативни загуби от години. Но в понеделник следобед Тръмп стана по-богат от всякога, пише Си Ен Би Си.

Нетното състояние на Тръмп скочи с повече от 4 млрд. долара през последните дни до около 6,5 млрд. долара, според Bloomberg, който проследява състоянието на 500-те най-богати хора в света.

Дотук се стигна след одобреното в петък сливане между медийната компания на Тръмп – Trump Media & Technology Group, и фиктивната компания Digital World Acquisition Corp., чиято единствена цел е да направи TMTG публична.

Тръмп притежава близо 80 милиона акции, или приблизително 58%, от Trump Media, която управлява неговата платформа за социални мрежи Truth Social. При цена от 49,95 долара за акция на DWAC в края на търговията в понеделник, акциите на Тръмп струваха 4 млрд. долара на хартия.

Новослятата компания за социални медии заяви, че ще започне да се търгува във вторник под символа DJT.

Цената на акциите на DWAC скочи с 35% по време на търговията в понеделник, след като апелативен съд в Ню Йорк намали сумата в брой, необходима на бившия президент, за да спре изпълнението на съдебно решение за гражданска измама на стойност 454 милиона долара. Сега той трябва да внесе гаранция от 175 милиона долара в рамките на 10 дни.

Тръмп казва, че разполага с нужната сума.

В резултат на медийното сливане и коригираната гаранция  77-годишният Тръмп беше включен в понеделник в индекса на милиардерите на Блумбърг за първи път в живота си.

Не е ясно обаче дали богатството му ще остане толкова високо. На Тръмп е забранено да продава акциите си на DWAC в продължение на шест месеца, а цената на акциите е променлива.

Trump Media донесе по-малко от 3,5 милиона долара приходи през първите девет месеца на 2023 г., като отчете нетна загуба от 49 млн. долара за същия период.