Варна остана без „паяци”, няма 2339 лева за ремонт

Нито един от петте „паяка“ за репатриране на автомобили, с които разполага общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ във Варна, не работи. Това стана ясно вчера от публикация на кмета на града Благомир Коцев (Продължаваме промяната – Демократична България) във Фейсбук. Оказа се, че договорите за поддръжка на превозните средства са изтекли още преди година и не са били подновени. Така два от „паяците“ не са работили повече от 12 месеца, а останалите три са излезли от строя в началото на тази седмица.

Проблемът се оказва твърде сериозен, като се има предвид, че освен за наказателно репатриране на автомобили, нарушили правилата за паркиране или надвишили платения си престой в синята зона на Варна „паяците“ имат и други функции. Те често се използват за освобождаване на блокирани подходи, по които трябва да минат автомобили на Бърза помощ, противопожарната охрана и гражданска защита.

Оказва се, че цената за ремонта на три от „паяците“ е била 2339 лв., но въпреки това администрацията на бившия варненски кмет не е намерила начин да ги осигури повече от година. Общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ е със статут на дирекция към администрацията.

„Мога да проявя толерантност към всички процеси, свързани с хора, защото никой не е безгрешен, написа Благомир Коцев във Фейсбук. Но не и към това 2339 лв. да се изтъкват като причина градът да се остави без работещ „паяк“. Толкова скъп се оказа ремонтът на неработещите 3 „паяка“ на общината.“

Според директора на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов проблемът щял да бъде решен до края на седмицата. Две от машините обаче така и няма да заработят отново, тъй като били в експлоатация от 2008 г. и по тази причина се нуждаели от сериозен ремонт, който в момента не можел да бъде осигурен.

По тази причина, ако се стигне до критична ситуация във времето, което е необходимо за ремонт на „паяците“, ще бъдат ползвани услугите на частни дружества със сходна дейност, е казал Младен Иванов, цитиран от местното издание „Морето.нет“ във Варна.