Вържете Киро! Топ издънките на комичния „политик”

Новият скандал около Кирил Петков и Лена Бориславова само затвърждава това, което те правеха през трите години, откакто се появиха на политическата сцена – газене на правила и закони, въргаляне в дебрите между истина и неистина с една-еднична цел – власт и облаги от властта. Пред очите на всички! И с благословията на държавни институции, на партньори и на врагове дори…

Сега сме потресени от безцеремонната фалшификация на подписи, които е правила по нощите адвокат Лена, за да осигури на приближения ѝ Кирил пътя към министерския пост.

Но нека да се върнем към началото, белязано, първо с лъжата за двойното гражданство, после с посегателството върху Конституцията, несанкционирано от когото трябва, и оттам всичко беше лесно…

КЛЕТВОПРЕСТЪПНИК ВЪВ ВИХЪРА СИ

От първия до настоящия ден пребиваването на „клетвопрестъпника“ Кирил Петков в управлението и в политиката бе съпроводено от лъжи: за „празния“ язовир „Пазар дере“; за „спасителната операция“ на кораба „Царевна“ с участието на шефа на военното разузнаване’; за европрокуратурата, която участвала в ареста на Борисов; за електромобилите в Ловеч; за изграждането на завод за батерии на мястото на „Мариците“; за вкарването на лобистите от „Gemcorp“, които му били доведени от американското посолство; за двата танкера по-евтин газ от САЩ; за следващите седем танкера, които били осигурени, пък никой не знае къде са; за уж готовия интерконектор с Гърция… И още, и още.

Помните ли как от сутрин до вечер този млад политик, натресен ни нейзнайно как и защо от президента Радев, вместо с умивка, ни заливаше с нелепици, сочеше врагове, присвоявайки си правото да казва кой е добър и кой е лош?!

Помните ли как се изцепи в „Панорама“: „Искам главният прокурор да бъде сменен и да сложим наш човек“;  как поиска да има своя КПКОПНИ: „Първо трябва да дефинираме какво трябва да направи и след това ще посочим подходящото име“, защото така разбираше реформата в съдебната система?!

Помните ли онзи, „холивудския“ Петков, който преди изборите успя да заблуди хиляди в своето мислене на демократ, а по-късно като премиер, вече без усмивка, злоупотребяваше съвсем съзнателно с властта, ползвайки я като инструмент за задоволяване на личното си Его?

Помните ли как атрибутите на държавата – служби, охрана, правилници бяха впрегнати за прикриване на тежки комплекси и зависимости, опаковани безогледно като „въпроси от националната ни сигурност“?

ПРЕДУПРЕДИХМЕ – НИКОГА НА ВЪРХА НА ДЪРЖАВАТА НЕ Е ИМАЛО ТАКЪВ ДИЛЕТАНТ

Тогава писахме и подчертавахме, че тази словесната неразбория, която изсипваше Кирил Петков от екрана, беше израз на шокиращата инфантилност, политическа неграмотност и глуповато фантазьорство. За което всички ще плащаме.

Предупреждавахме, че никога до върха на държавата не е припарвал такъв дилетант. И че някой трябва да го спре.

Когато те – ПП – влязоха във властта, написах:  Те дойдоха тук за Плячка, а не за Промяна. Влетяха като лешояди с убийствена некомпетентност и самочувствие в чудовищни размери.

Красивата Лена Бориславова с устрема на Цола Драгойчева и хъса на Нора Ананиева диктуваше на депутатите какви „неконституционни“ закони да приемат, извиваше им ръцете, за да престъпват морални норми, да газят правилници, за да бъдат назначавани „правилните хора“.

Изживяваше се като Жана д’Арк, повела Тридесетгодишната война със Статуквото, за да проправи пътя на Киро към Короната на Историята.

Така управляваха – с фантасмагории, които ни продаваха като истина от последна инстанция.

„ПРОМЯНАТА“ СЕ СВЛЯКОХА ПРЕД ОЧИТЕ НИ ПОД ТЕЖЕСТТА НА СОБСТВЕНИЯ СИ ПРОВАЛ, НО ЗАВЛЯКОХА И ДЪРЖАВАТА

После всички видяха как те – ПП – се свлякоха пред очите ни под тежестта на собствения си провал, на видимата глупост, алчност и некадърност.

Но завлякоха и страната. Един приятелски кръжок се опита да овладее държавата и я катастрофира, оставяйки след себе си такъв правен, конституционен и институционален хаос, какъвто страната не помни.

И въпреки всичко това, няколко месеца по-късно пак им дадоха властта в ръцете. Цялата власт! Борисов им я преотстъпи. Всички ръкопляскаха.

А същото продължи.

В условията на сглобка, без правила.

На 20 ноември 2023-а написах: Вържете Кирил Петков! Вече е вреден и опасен!

Защото беше станало публично ясно, че Кирил Петков:

– кадрувал в МВР. Притискал (септември-октомври 2023) вътрешния министър Калин Стоянов да работи с определени хора от системата на МВР и те да заемат дадени позиции. Министърът призна това публично в тв ефир.

– заплашил лично (октомври 2023) министъра на електронното управление Александър Йоловски да наруши Закона за обществени поръчки и да разпредели едни 600 милиона лева на фирми, приближени на ПП-ДБ. Министърът (в момента зам.-министър) призна това пред Председателсия съвет на Народното събрание и заради заплахите и в момента ходи с охрана.

– рекетирал в навечерието на втория тур на местните избори (ноември 2023) лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ако не бъде избран Васил Терзиев за кмет на София, правителството на Денков пада. Борисов разкрива публично това пред медиите.

– правел списъци на българи в чужбина, които искаше да вкарва в специалните служби. „Може да внесем от чужбина главен прокурор, шеф на КПКОНПИ и хора за службите за борба с корупцията“ (2022).

– излъгал в австрийския парламент (октомври 2023), че причината за неприемането ни в Шенген е липсата на реформа в българските служби. Лъжата му бе разобличена публично от шефа на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, което постави страната ни в унизително положение.

– саморазкри се като изборен фалшификатор – призна (май 2023), че ала-бала с Радев му е утроило резултата на изборите.

–  излъгал (април 2023 ), че баба му е лежала в концлагера „Белене“, където не е имало затвор за жени. Нито пък е била репресирана по политически причини.

Списъкът с лъжите, които Кирил Петков бълваше, нямаше край!

Кой се стресна?

Кой реагира адекватно?

ТРЯБВАШЕ НЯКОЙ ДА УДАРИ ПО МАСАТА

Който и друг да беше сътворил 1/10 от това, което Кирил Петков надроби за три години, отдавна щеше да бъде изхвърлен от обществената сцена и забравен.

Трябваше някой да удари по масата. Ако бяхме държава! И ако не се ослушвахме какво ще каже посолствоТО.

Защото всички виждаха, че Кирил Петков е вреден за държавата човек.

И опасен. Че е патологичен лъжец, който произвежда лъжи, интриги и безумия със скоростта на дишането си.

Че е рецидивист в гафовете си и в прегазването на законите.

Че е невменяем за действията си като политик. Не съзнава кое може и кое не, кое е законно и кое не е, кое е допустимо за правовата държава и кое е абсолютно забрането – че е отчайващо безотговорен за последствията от постъпките си на политическата сцена.

И дори посолствоТО вдигна ръце от него. Но късно!

Днес Диана Дамянова, тогавашната им пиарка, признава: „В Харвард не се преподават административни обучения и в ПП имаше един замах да не се спазват административните правила. Там има един стремеж на „Давай, давай, бързо да стане!“.

С ПИСТОЛЕТ В ДЖОБА, ЗАРЕДЕН И БЕЗ ПРЕДПАЗИТЕЛ

Само че, в този устрем да се газят правилата, поведението на Кирил Петков беше абсолютно недопустимо – непредвидимо, невротично, нелогично, несистемно. Беше обладан от манията, че той оправя цялата държава. Той арестуваше, той вкарваше в затвора, той пращаше политици в пенсия, той редеше пасиансите на държавните дела с енергията на вторачена в кристалното кълбо врачка.

Петков тиражираше купища неистини, без да ги осмисля; битуваше с илюзии, които изкривяват реалността.

Живееше със схеми до степен на налудност за мащабни сделки и за овладяване на службите. Действията му бяха провал след провал в измислен свят, който съществува по негови си правила на обяздване. Това е диагноза, която Диана Дамянова обяснява така: „Две години ПП носеха пистолет в джоба си, зареден и без предпазител“

С този „пистолет в джоба си“ Кирил Петков бе заплаха за националната сигурност. По силата на поста, който заемаше, боравеше с факти, които са класифицирана информация, защитена със закон, и ги разпространяваше с цел придобиване на лични дивиденти.

Кирил Петков трябваше да бъде отстранен от всякакво участие в политическия ни живот. Навреме! Защото всички виждаха, че поведението му е съотносимо към други институции в държавата и политиката не трябва да бъде неговият терен.

Тогава трябваше да се задвижи правораздавателната система в държавата и да влезе в основните си функции  – за нарушаването на законите на страната Кирил Петков трябваше да носи отговорност като всеки обикновен българин.

АКО ПИСТОЛЕТЪТ В РЪЦЕТЕ НА ЛУДИЯ ГРЪМНЕ …

Днес всичко това ни се стоварва като опасност, която обществото само е отгледало. Може да допуснеш веднъж да те излъжат, може и втори път да се излъжеш, но не може осъзнато да продължиш да живееш в лъжа, която шарлатанията е превърнала в норма на поведение. Не може да дадеш настоящето и бъдещето си на изпечени мошеници, които едновременно с това са обсебени и от лудост.

Не може! Не трябва!

Защото, когато пистолетът в ръцете на лудия гръмне, твърде вероятно е на сцената да не остане никой.

от „Епицентър“, заглавието е на Novinar.bg