ВАС бетонира Борислав Сарафов

Върховният административен съд (ВАС) окончателно е отхвърлил жалбата на правосъдния министър Атанас Славов срещу избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, съобщи lex.bg. Основният аргумент на петчленния състав е, че министърът няма правен интерес да обжалва.

Сарафов бе избран на поста от прокурорската колегия, а не от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), каквато е процедурата за шеф на държавното обвинение. В случая обаче бе използван друг ред – правомощието на колегията да назначава всички останали ръководители в системата. Тъй като изборът на главен прокурор е особена процедура, която завършва с президентски указ за назначаването му, Славов твърдеше, че има нарушение на закона. Той настояваше ВАС да отмени решението на колегията.

И тричленният, и петчленният състав на ВАС обаче отхвърлиха жалбите. Още на първа инстанция съдиите прецениха, че министрите нямат право да обжалват всеки административен акт (каквото е решението на съвета), макар че гражданите могат, стига да ги засяга пряко.

В сегашното си определение съдиите посочват, че няма проблем колегията да определи и.ф. главен прокурор, тъй като става дума за временно назначение.

„Тълкуването на нормативната уредба налага извод, че министърът на правосъдието не е активно легитимиран да прави предложение кой от заместниците на главния прокурор да бъде определен за изпълняващ функциите на същия. Това правомощие законодателят е предоставил изцяло на съответната колегия на ВСС“, посочват съдиите.

Сарафов бе избран на поста набързо, след като Гешев бе отстранен. Преди това ГЕРБ и ДПС дадоха знак, че бившият шеф на държавното обвинение, когото подкрепяха години наред, вече не им е угоден. Той пък, след дългогодишно мотаене на дела, засягащи Бойко Борисов, обяви, че ще поиска имунитета му, за да го разследва. Междувременно обаче бе отстранен.