Васил Божков на съд за 500 млн. лева, спестени от такси в хазарта

Бизнесменът Васил Божков трябва да се яви днес като обвиняем в Националната следствена служба, за да получи материалите по разследването за нанесени над 500 млн. лв. щети от неплащането на такси от хазартна дейност.

Разследването, стартирало в началото на 2020 г., бе причина Божков да прекара повече от три години в Дубай, откъдето се завърна миналата година. Очаква се Божков да се яви пред следователите със своите адвокати. Бизнесменът е разследван за това, че със съдействието на ръководни представители на закритата Комисия по хазарт е ощетил държавния бюджет с повече от половин милиард лева, които негови компании, опериращи в сферата на хазарта, е трябвало да платят.

Освен Божков, обвиняеми по делото са общо десет души, сред които и шефове на бившата комисия по хазарта. След предявяването на материалите по делото, което се очаква да отнеме поне един месец, Софийската градска прокуратура ще предаде на съд бизнесмена и неговите съучастници.

Напредък има и по другото разследване срещу Васил Божков – това за незаконните притежания и произход на културно-исторически ценности, казаха запознати. Водеща роля по това дело има „Европол“. Божков отхвърля обвиненията и твърди, че колекцията му е законна.

В петък Васил Божков бе разпитван в Столичната полиция по разследването на убийството на Алексей Петров. Бизнесменът се прибра от Дубай няколко дни след покушението над бившата барета. В понеделник главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че за момента няма заподозрян за поръчител на убийството на Петров.