Васил Божков: Ще легализираме марихуаната

Нашите цели са борба с корупцията, обещахме да легализираме марихуаната, защита на животните, освен това сме против Зелената сделка. Това са първите ни цели, за които с влизането в парламента ще вкараме проектозакони в Народното събрание.” Така бизнесменът Васил Божков обясни приоритетите, за които движение “Център” ще работи, ако влезе в Народното събрание след изборите на 9 юни. Божков е лидер на “Център” и водач на листа в 25-и МИР в София и Пазарджик като кандидат депутат в листата за националния парламент и като кандидат за член на Европейския парламент в евролистата.

Запитан какви му изглеждат социологическите проучвания за “Център” в момента, Божков заяви:

“Картинката на социолозите изглежда интересно. Първите избори ни пропуснаха въобще, а почти не влязохме в парламента, почти достигнахме 4%, сега ни дават 2% и нещо, което значи, в рамките на социологическата грешка, сигурно ще сме над 5%. Социологията е много добра, сигурно сме в парламента след изборите”, заяви увереност той.

Божков се оплака репресии срещу членовете на “Център” и заяви, че те не ги демотивират, а точно обратно.

“Вчера, онзи ден пак има репресии срещу наши членове, влизат по офисите, арестуват ги, държат ги с малки деца в полицията, така че аз искам от тази трибуна да обявя, че днес излизаме на протест против политическите репресии”, каза той.

 

Репресии по политически подбуди

По думите му протестът ще премине като автошествие, което ще се събере в 13 ч пред храм-паметника “Александър Невски” в София“Протестираме против репресиите, които непрекъснато се извършват срещу наши членове. Това не ни плаши, това даже ни амбицира и ни повдига духа”, заяви лидерът на “Център”.

Божков обяви, че вътрешното им социологическо проучване съвпада с резултата на “Маркетлинкс”, че “Център” ще събере над 2% подкрепа на изборите.  

Той заяви, че ако “Център” прескочи 4-процентната бариера и депутати от движението влязат в Народното събрание, не биха работили с никой от сега представените парламентарно политически сили.

“Това сме го заявили ясно и категорично. Ако влязат други политически сили с нашите виждания, с нашите цели, с тях можем да направим някаква коалиция. Със съществуващите политически сили в парламента, ние няма да се коалираме”, заяви лидерът на Център.

Той уточни, че в момента в парламента опозиция няма. Определи съществуващата като “фиктивна” и изрази увереност, че именно “Център” ще бъдат опозиция в следващото НС. Божков заяви и, че всички поети към избирателите си обещания ще бъдат изпълнени чрез внасяне на поректозакони.

“Предполагам, че няма да бъдат гласувани, но ще искаме следващи избори, след следващите, следващи, докато тази ситуация не се смени”, каза Божков.

Той добави, в момента “една мафия управлява страната” и това положение трябва да бъде променено.

“Колко още трябва да чакаме и да търпим? Ще остане ли българският народ”, запита той.

 

За оковите на мафията за бизнеса

Васил Божков подчерта, че в икономически план България има нужда да се освободи бизнесът от “робство”.

“Бизнесът сега е под робство. Рекет. От управляващите, от Борисов и Пеевски, от хунтата, както я нарекох. Всеки малък бизнес, който надигне глава, веднага пристига данъчен, пристига някой от полицията, пристига някой – най-вече от ГЕРБ, и казва: “Трябва да даваш”. Има мониторинг – надигнеш ли глава над 1 млн. оборот, веднага започват да прибират. Ако освободим бизнеса, той ще създава работни места, ще се плащат по-високи заплати – от това има нужда държавата”, заяви Васил Божков.

Той обясни, че в държавата има създадена корупционна схема, към която всеки иска да се присъедини като “седне на масата”. Схемата била ясно изградена и се знаело на кого се дава, колко и какво. Според него политиците, които се “правят на опозиция”, те не искат да направят промяна, а идват да заемат място на предишните.

“Нашата цел е не да станат и да седнем, нашата цел е да променим системата”, каза Божков.

Той уточни, че корупцията трябва да се бори от горе надолу и че в момента мафията е централизирана и е навсякъде. Той уточни, че не е видял промяна. Прокуратурата продължавала да работи като бухалка, но все още не са овладели съда.

За санкциите “Магнитски”

През юни 2021 г. САЩ наложиха санкции въз основа на т.нар. закон “Магнитски” срещу Васил Божков и всички, свързани с него фирми и организации заради подозрение в корупция. Запитан дали има изход от тези санкции, Божков обяви:

“Естествено, че има. По принцип има процедура – там доказваш, в комисията, в OFAC (службата за контрол на чуждестранните активи на Министерство на финансите на САЩ – бел. ред.), че не си извършил тези неща и те вадят от санкциите – просто и ясно.”

Божков обясни, че тази процедура е задействана още преди около три години. И уточни, че източниците, заради които той е попаднал под ударите на закона “Магнитски” са “отворени” –  интернет сайтове без адреси. Божков изрази увереност, че комисията работи независимо и подчерта, че е бил “поръчан” от българското правителство, като конкретно посочи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Независима държава, която не се меси в чужди военни конфликти

По отношение на политическата визия на “Център” за външната политика на България, Божков заяви, че е редно да сме равноотдалечени за военните конфликти.

“Нашата политика е независима държава, невключване в чужди военни конфликти. Спрямо войната в Украйна, ние не искаме да взимаме отношение – кой е крив и кой е прав, два братски народа воюват, нека да се оправят, нека подпишат нещо. Защо трябва да помагаме на единия или на другия, за да продължава войната повече ли”, попита той.

Еврозоната – да не бързаме

Божков коментира и предстоящото ни влизане в Еврозоната.

“Трябва да се изчака. Не трябва да бързаме, процесите в Европа са тежки. Не се знае, ако европейската икономика тръгне надолу, те ще завлекат и нас. Не че някой може да ни завлече кой знае колко, но все пак, ако сме с независима валута, бихме могли да се измъкнем по-леко”, прогнозира лидерът на “Център”.

За античната колекция и “бухалките”

Той коментира и колекцията от антики, върху която му беше наложен запор, заради проблемите му с правосъдието. Бизнесменът е обвинен в неплащане на хазартни такси, в подбудителство към убийства и за незаконно държане на културно-исторически ценности. Според Божков делата срещу него са поръчкови.

“Колекцията я разграбиха, трябва да е в историческия музей, как се съхранява… никой не ни дава достъп. Имаме няколко запитвания поне да я видим, прокуратурата не ни дава”, заяви той.

Лидерът на “Център” заяви, че с тази колекция е правил многобройни изложби в страната и чужбина и тогава никой не го е обвинявал, че е незаконна. Изведнъж обаче е била нарочена за такава. Причината – търси се начин да бъде притиснат и да няма достъп до средства.

“Понеже ги е страх. Те се плашат, че ако колекцията е при мен може да продам нещо и да се видя в пари – затова са всичките санкции на КОНПИ, прокуратурата, НАП, това са бухалките на държавата. Борисов ги използва много умело, Пеевски още по-умело”, каза Божков.

Той обясни, че финансира предизборната кампания на “Център” с дарения.

Ситуацията с “Левски”

Божков засегна и темата с ПФК “Левски”.

“Левски” има задължения към мен, за които съм обещал да не ги търся. Борисов колко ме е принудил, колко не – това беше натиск от негова страна, но аз обичам българския футбол и исках да помогна на “Левски” и както виждате “Левски” по мое време вървеше много добре. После Борисов съсипа “Левски”  – първо забрани източника на финансиране на “Левски”, без никаква необходимост. Защо забраниха лотарията? Това беше компанията, която финансираше “Левски”. Така че сега да благодарят на Борисов. Аз нали му дадох акциите, той даже не поиска да ги вземе – той, който беше по-голям запалянко и по-голям фен от тях и ходил на повече мачове от феновете. Скри се като мишка”, каза Божков.

Той уточни, че в момента акциите са при мажоритарния собственик на “Левски“ Наско Сираков.

“Предполагам, че ако ги поискам, той ще ми ги върне. Не виждам някакви проблеми, да иска да ги задържи. Той така или иначе не се справя. Все пак “Левски” се изисква високо финансиране”, заяви Божков.

Накрая той призова избирателите да не се страхуват, а да гласуват.

“Не се плашете, гласувайте с номер 8. Лъжат ви, че нищо не зависи от вас, всичко е във вашите ръце”, каза лидерът на “Център”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.