Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден в София – къде още няма да се учи

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден в столицата. Tази година Великден съвпада с 6 май – Гергьовден и Ден на храбростта и Българската армия, а 1 май – Ден на труда е официален почивен ден. Така от шест почивни дни само 2 май е работен и трябваше да бъде учебен ден за учениците.

“Обявявам датата 2 май 2024 г. за неучебен ден за училищата на територията на Столична община под надслов Ден да опознаем София”, пише в заповедта на кмета.

“Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно Регионален исторически музей София и неговите филиали и Софийска градска художествена галерия”, пише в уведомлението на кмета до началника на РУО-София Ваня Кастрева.

Безплатни посещения ще има и във филиалите на РИМ-София, които могат да се проверят на сайта на музея. От Столична община напомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2 май е присъствен ден.

Ето къде още учениците ще се радват на дълга почивка:

Област Пловдив

Кметът Костадин Димитров обяви 2 май за неучебен ден. Той каза пред журналисти, че така се насърчават децата да четат повече.

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев също зарадва учениците.

„Радвам се, че в качеството си на кмет мога да ви направя този подарък за предстоящите великденски празници“, написа в профила си във Фейсбук.

Кметът на Първомай Николай Митков също издаде заповед, с която 2 май е неучебен ден.

Област Стара Загора

Със заповед на кмета Живко Тодоров 2 май ще бъде неучебен ден.

„Убеден съм, че учениците ще използват ползотворно времето си за подготовка на уроците и предстоящите изпити по Национално външно оценяване и Държавни зрелостни изпити“, обяви Тодоров.

Област Плевен

2 и 15 май ще бъдат неучебни дни за учениците в община Плевен. Това стана ясно от заповеди на на кмета д-р Валентин Христов. Така възпитаниците на учебните заведения и центровете за подкрепа за личностно развитие ще бъдат във ваканция в дните от 1 до 6 май.

„По този начин всяко семейство ще има възможност да планира времето си и да бъде заедно в празничните дни“, коментира д-р Христов.

За неучебен ден е обявена и датата 15 май – празника на Плевен.

Област Смолян

Кметът Николай Мелемов обяви 2 май за неучебен ден за училищата в общината. Само Смолян от 10-те общини в областта засега въвежда неучебен ден на Велики четвъртък, уточниха от Регионалното управление на образованието.

Област Ловеч

Кметът Страцимир Петков обяви 2 май за неучебен ден за училищата на територията на общината. Целта е да се избегнат затруднения за семействата при планиране на времето в дните около Великден, както и да се предотвратят събития, застрашаващи живота и сигурността при пътуването на голям брой ученици от родните им места до съответното училище и обратно за един учебен ден между празниците.

Троян

Кметът Донка Михайлова също обяви 2 май за неучебен ден. Тя се пошегува в профила си във Фейсбук, че въпреки че е наясно колко разочарования ще причиня на ученици и учители от това, че ще загубят един учебен ден, е решила да обяви почивния ден.

Благоевград

Кметът Методи Байкушев издаде заповед, с която обяви 2 май за неучебен ден на територията на областния център.

Област Хасково

И учениците в Хасково и Димитровград ще се наслаждават на дълга почивка. Кметовете Иво Димов и Станислав Дечев обявиха 2 май май за неучен ден.

„Убеден съм, че децата и учителите имат нужда от зареждаща почивка преди тежките държавни зрелостни изпити и външно оценяване през май и юни“, написа Дечев.

Русе

Кметът Пенчо Милков издаде заповед, с която 2 май е обявен за неучебен ден за всички училища на територията на Общината. Решението е във връзка с предстоящото отбелязване на великденските празници и честването на празника на града – 6 май.

Враца

Кметът на Враца Калин Каменов също издаде заповед, с която обяви 2 май за неучебен ден на територията на общината.