Василе, кажи си: 500 млн. лева е цената на сглобката в София 

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) към Столична община винаги е била силно противоречива организация. Структурата отговаря за градския транспорт на София, продава картите и билетите, прибира таксите от синята и зелената зона, монетизира глобите от нарушители в платената зона за паркиране. И винаги е бил символ на раздора сред финансово-икономическите интереси в Столичния общински съвет, алармира източник от екипа на кмета Васил Терзиев.

Именно това е новата част от уравнението – кметът на Столична община. Преди по-малко от две седмици милионерът възлага одит на ЦГМ уж със заявката да изсветли процеси, които дълго време са обект на шумни медийни разследвания. Въпросът е дали наистина ще се случи осветляване, или Терзиев ще изпере схемите в ЦГМ?

Една от скандалните фирми, които са абонирани да печелят поръчки в ЦГМ, е „Теоремус”. Тя е собственост на Павел Чолаков и нееднократно е била разкривана в участието в организиран кръг от фирми, които печелят по съмнителни начини всички търгове за поддръжка на системи за паркиране и „умни светофари“, доставка на електронни табла по спирките.

По информация на Капитал участия на небезизвестния кръг около осъдената наскоро за фиктивни доставки и дългове към държавата „Теоремус” ( CNS, МКВ Груп, Иновативни трафик системи и други) се открива чак до скандалните поръчки за изграждането на превърналата се в обект на ожесточена полемика тикет система за градския транспорт в София.

Справка в Търговския регистър показа, че от пролетта на миналата година „Теоремус” се представлява от нови адвокати – кантората VC Law: https://vclaw.eu/ . Въпреки че не е адвокат, едно от лицата в този бизнес е Искрен Кръстев – дългогодишен партньор в редица НПО-та и фирми с… Васил Терзиев и негови партньори. Дори сега Кръстев е член на борда на GEM България. https://gemorg.bg/za-nas/ekip-2/

В този борд също членуват адвокатът на „Теоремус” Георги Чисусе и шефката на кабинета на Терзиев – Адриана Попова. Там е и съдружникът на Терзиев от „Телерик” Светозар Георгиев. И друго важно: Искрен Кръстев е едно от лицата на сайта „Заедно с Васил“, които публично заявиха подкрепата си за Терзиев по време на предизборната кампания редом с арх. Любо Георгиев и куп други популярни лица. (https://vassilterziev.bg/with-vassil/)

Димитър Дилчев ще бъде бетониран начело на Центъра за градска мобилност, половин милиард е на масата

Не е ясно каква е ролята на Искрен Кръстев и връзките му с шефа на кабинета в новото управление на София, но прави впечатление, че Терзиев се хвали с резултати от ЦГМ и не е споменал и дума за одита на самата тикет система и порочните договори за нея. Източници на Narod.bg от общината твърдят, че директорът на ЦГМ Димитър Дилчев също станал редовен посетител на кабинетите на „Московска” 33 и дори „извъртял” кмета. Капитал разкриха още една скандална поръчка, свързана със същия обръч от фирми на стойност 6 милиона лева, по която кметът също мълчи оглушително.

Тази година в ЦГМ се предвижда да потънат умопомрачителните 500 млн. лв. Широко раздувана в публичното пространство е новината, че новият столичен кмет Васил Терзиев възложил одит на дружеството за последните две години заради съмненията в злоупотреби.

Само че докато адвокатите от същия този кръг заедно с „доверения“ му човек Искрен Кръстев се грижат за „Теоремус”, много от реалните данни в одита ще бъдат подменени, за да бъде изпран обръчът, който да присвои със същите порочни модели небивалия бюджет от половин милиард лева.

Мандатът на директорът на ЦГМ изтича през март 2024 г., но тъй като Общинският съвет все още не работи пълноценно, няма как да проведе нов конкурс. Което е удобен момент за повторно бетониране на същите стари играчи през нови лица – заявилите се като близки до кмета Искрен Тончев и адвокатите от VC Law, начело с Георги Чисусе, които да прокарват необезпокоявано компрометирани компании в това, което беше широко прокламирано като „изкореняване на корупцията от Столична община“.

Кучетата си лаят едни срещу други в СОС поне за пред тв камерите. Остава да видим дали керванът ще продължи да си върви. Ако схемите на старите играчи, при които 1 милион лева на месец от билети изчезват безследно, продължат в ЦГМ благодарение на новите им лобисти, значи Васил Терзиев ще се окаже поредната грандиозна подмяна на ПП-ДБ, завърши източникът на Narod.bg от Столичния общински съвет.