Василев призовал Мета да спре руската пропаганда преди евровота

Борбата с дезинформацията и манипулираното и подвеждащо съдържание обсъдиха на среща във Вашингтон вчера финансовият министър Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и ръководители на глобалната компания МЕТА, която е собственик на социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм, Уотсъп и др., съобщава Министерството на финансите.

Не се посочва с кого точно от ръководството се е срещнал Василев.

“Спрете руската пропаганда и го направете преди европейските избори. Тогава ще видите качествена промяна в отношението и на потребителите на Фейсбук, и на регулаторите в ЕС”. Този призив е отправил българският министър на финансите на срещата. Асен Василев дал примери как съдържание, което е проевропейско, се сваля от социалната мрежа по сигнали на тролове, докато дезинформацията се разпространява. България изразява дълбока загриженост от руската дезинформационна кампания, насочена към подкопаване на доверието в европейските институции, САЩ и НАТО, обобщил министър Василев.

От МЕТА са запознали министъра на финансите с новите модели изкуствен интелект AI, които позволяват разпознаване и премахване на манипулирани изображения и подвеждаща информация.

В МЕТА посрещнаха българските министри с традиционните принцеси, баница със спанак и сарми, допълва пресцентърът на МФ.

Във Вашингтон финансовият министър Асен Василев е провел среща и с ръководството на „СпейсЕкс“. Той отправил към тях покана да посетят България наесен. Вицепрезидентът на компанията Тим Хюс проявил голям интерес към страната ни, особено в контекста на вече потвърдената визита в България на администратора на НАСА Бил Нелсън през октомври 2024 г. „СпейсЕкс“ и НАСА работят заедно по космическата програма, която трябва да върне човечеството на Луната и да го отведе до Марс, завършва съобщението.