Във Франция жените са напът да настигнат мъжете в злоупотребата със спиртни напитки

Французите все още пият много алкохол макар и по-малко в сравнение с преди, но пък жените могат да настигнат мъжете, когато става въпрос за прекалена употреба на спиртни напитки. Това е показало проучване на френските здравни власти, съобщава „Франс прес“, цитирана от БТА.

 

Според допитването, което обхваща периода до 2021 г., дългосрочните тенденции показват „много ясно изразен спад в ежедневната консумация в последните няколко десетилетия“, като това се отразява и на данните за продажбите.

 

В продължение на десетилетия седмичната и дневната консумация на французите намалява, отбелязва АФП.

 

Делът на консумиращите ежеседмично алкохол, който през 2000 г. е бил 62.6%, е намалял до 39% през 2021 г. А този на възрастните, които пият спиртни напитки всеки ден, е спаднал почти наполовина – от 21.5 на сто през 2000 г. до 8 на сто през 2021 г.

 

Тенденцията, обусловена от намаляването на консумацията на вино, е резултат от културните промени и въвеждането на мерки – например на закона за виното от 1991 г., който силно ограничи рекламата на алкохол.

 

Както вече е било наблюдавано през 2017 г., средната консумация на алкохол все още се различава значително в зависимост от възрастта. По-младите хора пият по-рядко, но пък поглъщат по-големи количества.

Друга тенденция, „която наблюдаваме от няколко години както във Франция, така и в чужбина, е сближаване на поведението на мъжете и жените“, казва пред AФП Рафаел Андлер, съавтор на проучването.

Въпреки че намалява сред младите мъже, феноменът на „пиянството“ – дефиниран като консумация на поне 6 чаши алкохол – има тенденция да се увеличава при жените над 35-годишна възраст.

Предложени са редица хипотези за обяснение на тези промени: увеличаване на дела на жените, участващи на пазара на труда, намаляване на възрастта за сключване на първи брак или маркетинг от страна на алкохолната индустрия, насочен към женската аудитория.

Здравните власти посочват, че консумацията на алкохол е причина за около 41 000 смъртни случая годишно и е сред основните рискови фактори за преждевременна смърт, но Франция „не разполага с национален план за борба с това“, отбелязва „Франс прес“.