Въвеждат се временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес в страната се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу коклюш. Те включват имунизиране на бебета от шестседмична възраст, както и разкриване на специализирани кабинети за поставяне на безплатни ваксини на бременни жени.

Бременните между 27 и 36 гестационна седмица могат да се ваксинират безплатно. Преди да го направят обаче, те трябва задължително да се консултират с наблюдаващия ги лекар.

В сайта на здравното министерство има специална интерактивна карта на България, където са отбелязани областите, имунизационните центрове и телефоните за връзка, за да могат по-лесно бременните жени да получат адекватна информация.

Мерките ще важат до края на юли.

 

Снимка: bTV

 

По данни на министерството на здравеопазването регистрираните болни до момента са 843 души.
Областта с най-много заболели е София.

Имунизацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари, както и досега. Вече се изпратени и съответните указания до БЛС, НЗОК, НЦЗПБ, РЗИ в страната.

В Бургас вече е създадена организация за имунизиране на бременните срещу коклюш. В регионалната здравна инспекция е разкрит кабинет, който ще работи всеки ден от 10 до 14 ч. Жените, които искат да се ваксинират, трябва да спазват определени условия.

„Когато има бременна жена винаги ще се съобразим, за да слезе някой, който да я имунизира. Kогато идват жените за имунизация, те трябва да носят съответния документ от проведен преглед, наблюдение или насочване от общопрактикуващия лекар или от акушер-гинеколога, в който да е посочена гестационната седмица в която се намира жената“, каза д-р Мирослава Киселкова.

 

Снимка: iStock

 

Тя увери, че има достатъчно ваксини срещу коклюш.

„Те се ползват за задължителния имунизационен календар. Плануваме количествата за тримесечие, имаме налични, а когато имаме нужда, можем да поръчаме от здравното министерство“, допълни д-р Мирослава Киселкова.

За 7 май са регистрирани три нови случая на коклюш, а за 8 май – един, каза д-р Киселкова.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че епидемията в Европа продължава се развива бързо – за цялата минала година са регистрирани 25 000 случая, като за първото тримесечие на 2024 г. те са 32 000.

От думите му стана ясно също така, че според европейските експертите рискът е висок предимно при децата под едногодишна възраст и най-вече за неимунизираните или с непълна имунизация. За останалите деца рискът е по-скоро умерен.