Важно! Това са задължителните ваксини, всеки трябва да ги има

Календарът на имунизациите се определя с Наредба №15 на министъра на здравеопазването, където са описани ваксините, сроковете за поставяне, изискванията и пр. Всяка държава има свой имунизационен календар въз основа на идентифицираните за региона рискове.

През първата година на детето имунизациите са най-интензивни. Те се случват след обстоен преглед на детето за неговото здравословно и общо състояние и обикновено съпътстват редовните детски консултации при педиатъра. Те до навършване на 12 месеца са всеки месец, от 1 до 2 години на всеки 3 месеца, от 2 до 7 години на 6 месеца, а до 18 години – веднъж годишно.

Кои са задължителните имунизации?

Всички поставени ваксини се вписват от личния лекар/педиатъра в имунизационния паспорт на детето – документ, необходим за прием в детска градина и училище.

 • До 24 часа след раждане: Ваксина срещу хепатит B (първи прием)
 • До 48 часа след раждане: Ваксина срещу туберкулоза (БЦЖ)
 • Първи месец: Ваксина срещу хепатит B (втори прием)
 • Втори месец: Ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б (първи прием); ваксина срещу пневмококови инфекции (първи прием)
 • Трети месец: Ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б (втори прием)
 • Четвърти месец: Ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б (трети прием); ваксина срещу пневмококови инфекции (втори прием)
 • Шести месец: Ваксина срещу хепатит B (трети прием)
 • Седми месец: Проверка за белег от БЦЖ имунизация. На децата без белег се прави проба Манту и отрицателните се реимунизират.
 • Дванадесети месец: Реимунизация срещу пневмококови инфекции, но не по-рано от 6 месеца след предходния прием на такава ваксина.
 • Тринадесети месец: Ваксина срещу морбили, рубеола и паротит
 • Шестнадесети месец: Реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, но не по-рано от 12 месеца след предходния прием на такава ваксина.
 • Шест години: Реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит
 • Седем години: Проба Манту, отрицателните се реимунизират срещу туберкулоза.
 • Дванадесет години: Реимунизация срещу морбили, рубеола и паротит и и срещу дифтерия, тетанус, коклюш
 • Седемнадесет години: Реимунизация срещу тетанус и дифтерия
 • При навършване на 25 години, както и на всеки 10 години след това: Реимунизация срещу тетанус и дифтерия.

Препоръчителни, но незадължителни ваксини

Докато задължителните имунизации в календара са изцяло покрити от Здравната каса, не всички препоръчителни имунизации са обезпечени с държавно финансиране и могат да изискват покупка и заплащане от страна на пациента/родителя.

Ето някои от тях:

 • Ваксина срещу ротавирусна инфекция. Поставя се в две или три дози в периода от 6 до 32 седмици на детето
 • Ваксина против рак на шийката на матката: Поставя се в две или три дози за деца от 9 до 13 години.
 • Ваксина срещу варицела. Поставя се в две дози при деца над 1 година
 • Ваксина срещу хепатит А. Поставя се в две дози при деца над 1 година.

Какво да имаме предвид при предстояща имунизация?

Календарът за имунизация е приблизителен, но конкретните дати за поставяне на ваксините зависят от здравословното състояние на детето. За да бъде поставена ваксина, то трябва да е напълно здраво.

Препоръчително е имунизации да не се правят и ако някой от останалите членове на семейството, с които детето има непосредствен ежедневен контакт, има оплаквания от простудни или инфекциозни заболявания. Съобщете и обсъдете с лекаря и всички други притеснения относно фамилна анамнеза, генетична предразположеност, автоимунни заболявания в семейството.

Добре е да знаете, че между приема на отделните ваксини в календара е необходимо да има минимум 30 дни отстояние – т.е. при отлагане на дадена ваксинация, това би рефлектирало и на следващите етапи от имунизационния календар.

Ваксина е добре да се поставя преди обяд, за да може в хода на деня да се проследи евентуална реакция. Педиатрите обикновено съветват мястото на ваксиниране да не се мокри в същия ден. Препоръчително е ваксина да не се поставя в горещите летни дни, както и по време на грипен сезон или епидемичен взрив на дадено заболяване в региона.

Често педиатрите съветват да се снабдим с температуропонижаващо лекарство в случай на нужда. Някои родители се насочват и към хомеопатията за справяне с детската тревожност и нервност в деня на ваксината. Не забравяйте, че лекарства и препарати се дават само след консултация – в деня на ваксината или при проявени неразположения педиатърът ще назначи конкретните стъпки, пише dir.bg.

Преди поставяне на ваксината се уверете в срока на годност и състоянието на ваксината. Партидният номер се вписва в имунизационния паспорт наред с цялата информация около имунизацията, като е добре да запазите и опаковката на използваната ваксина.

В деня около ваксинирането не е препоръчително въвеждането на нови храни и хранителни групи при захранване на бебето. От една страна, при евентуална алергична реакция, няма да е ясен причинителят (ваксината или алерген в храната). От друга страна, при ваксиниране детският организъм е по-чувствителен и може да прояви форми на непоносимост към храни, които иначе не би имало реакция.