Snowdrop flowers blooming in winter

Възможно е застудяване, дори и сняг, в последната десетдневка на март

В края на седмицата нова повишение на температурите

Впървите 12 дни на март месецът върви по-топъл от обичайното, но това е тенденция, която наблюдаваме от края на месец януари, защото и февруари, и март вървят с температури по-високи от обичайните за този период. Тази зима ще постави нов жалон, ще е една от най-топлите зими в последните десетилетия.

В следващите два дни, заради по-ниското налягане в района на Балканите, времето ще е мрачно, с превалявания от дъжд, главно днес на изток и в четвъртък над повече райони на страната. В сряда също ще остане възможността за превалявания, но на по-малко места.

Идващите почивни дни ще бъдат хубави, според предварителните прогнози, с типично пролетни температури.

В началото на другата седмица, около вторник – сряда, ни чака ново влошаване на времето, заради пренос на по-хладен въздух от района на Централна Европа. Ще видим нови превалявания от дъжд, а по-високите части на планините и от сняг.

Температурите също ще се понижат с няколко градуса, но остават по-високи от обичайните.

После следва ново повишение на температурите, като този характер на времето ще се запази до около 23 – 24 март, когато синоптичните модели показват нахлуване на студени въздушни маси от северни ширини над Източна Европа и Балканите.

Според днешните прогнози, температурите ще паднат под климатичната норма за третата десетдневка на март, като по високите западни полети ще са до 2 – 4 градуса. Прогнозират се и превалявания, което означава, че е възможно по високите западни полета, на места в Северна България и Предбалкана да видим и превалявания от слаб сняг. Възможни са и слаби слани.

Все пак трябва да знаем, че тази прогноза е предварителна и вероятността да се сбъдне по този начин е малка. Предстои да разберем.

В Европа пролетта настъпва също, като в големи части на континента ще е по-топло от обичайното, най-вече във Франция и Испания. но и там в третата десетдневка март е възможно да се понижат температурите, ако това нахлуване на студен въздух от север се реализира.

Европейската агенция по околната среда написа, че ни чака горещо лято и вдигна поредната неоснователна тревога за промяната в климата. В доклада се твърди, че ни чакат горещи вълни, суши и наводнения. Трябва да отбележим, че тези явления са ни съпътствали от зората на човечеството и няма данни, че те стават по-тежки или по-опасни. Подобен тип предупреждения нямат никакъв смисъл, освен да плашат читателите. През лятото е топло, дори горещо, има горещи лета има и студени лета, има суши има и проливни валежи, нищо необичайно не се случва.

Държавите трябва да водят превантивна политика, защото рано или късно подобни неблагоприятни явление ще засегнат една или друга страна, както това е ставало многократно в миналото. И в това няма нищо необичайно или извънредно.

Глобалната приземна температура, която следим  е 14,44 градуса, според специализирания сайт temperature.global. Няма реална промяна от миналата седмица.