„Възраждане“ и „Алтернатива за Германия“ правят нова група в Европарламента

„Възраждане“ ще бъде част от нова група в Европейския парламент, в която ще вземе участие и германската „Алтернатива за Германия“. Двете партии имат съответно трима депутати (Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова) и 14 депутати. Германското издание „Шпигел“ съобщи новината, като цитира имейл до парламентарната администрация.

„Алтернатива за Германия“ беше принудена да си търси нова политическа група, след като бе изключена от „Идентичност и демокрация“, в която членува и френският „Национален сбор“ на Марин Льо Пен.

Минималният брой членове за образуване на политическа група е 23, като трябва да са представени най-малко 1/4 от държавите членки на ЕС.

Представител на „Алтернатива за Германия“ е поискал стая за 100 души за „учредителното събрание на нова парламентарна група“, която ще носи името „Суверенистите“.

Част от нея ще бъде и румънска партия „SOS Румъния“ на Диана Шошоака, която има двама евродепутати.

В новата група от Испания ще участват евродепутати от партията Se Acabó La Fiesta („Партито свърши“), която има трима евродепутати. Гръцката консервативна партия НИКИ („Победа“), полската партия Конфедерация „Свобода и независимост“, словашката партия „Републиканско движение“ и унгарското движение „Наша родина“ ще бъдат част от групата.

Очаква се програмата на новата група на евродепутатите да бъде „Софийската декларация“ на „Възраждане“, подкрепена от други европейски десни сили. В декларация през април партията призова за започване на мирни преговори с цел разрешаване на украинската криза.

Европейската цивилизация е заплашена от агресията на глобалистките идеологии, а правото на народите на самоопределение се заменя с диктатурата на бюрокрацията, според текста на документа.

На изборите за Европейски парламент на 9 юни партията „Алтернатива за Германия“ зае второ място, като получи подкрепата на 15,9% от избирателите. Консервативният блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) спечели 30% от гласовете.

„Възраждане“ категорично ще работи заедно с „Алтернатива за Германия“. Вече сме предприели стъпки за създаване на нова група в ЕП, затова още днес ще предложим на германската партия да се включи и да движим заедно процеса. Няма да допуснем сегашният управляващ либерално-фашистки режим да продължи. Нашите германски приятели могат да разчитат на нас, както и всички останали европейски политически сили, които мислят като нас. Съединението прави силата!“, написа във Фейсбук преди изборите Костадин Костадинов.