“Възраждане” и БСП поискаха предсрочни избори на консултациите при президента

Костадин Костадинов обвини държавния глава за проваления референдум за запазване на лева. Нинова каза, че правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ би означавало нестабилност и несигурност

Втория ден на консултациите при президента Румен Радев започнаха с представители на парламентарната група на „Възраждане”.

В началото на срещата държавният глава попита депутатите дали са готови да предложат формула за правителство с третия мандат. „Какъв е шансът за създаване на ново правителство и при неуспех на първия и втория мандат, вие готови ли сте да предложите формула за реализация на третия“, попита държавният глава.

„Ние винаги сме били готови да предложим вариант за управление на страната. Имаме готов състав на правителство, това говорим от три години вече“, обяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. По-късно се обяви за предсрочни избори.

Но време на срещата Косатдинов разкритикува президента, за това, че не е насрочил референдум за запазване на лева, за какъвто настояваха от „Възраждане“. През миналата година Народното събрание отхвърли предложението за провеждане на референдум, а през февруари Конституционният съд обяви решението на депутатите за законно.

„Да се сложи край на тези спекулации. Това е абсолютно невярно“, заяви Румен Радев, като напомни на Костадинов, че няма как да насрочи референдум без решение на Народното събрание.

Президентът се съгласи, че парламентът е погазил волята на народа, „но няма как да стане“ без решение на НС, категоричен беше Румен Радев.

След консултациите Костадинов открито нападна ПП-ДБ, като ги обвини, че за последните 9 месеца са реабилитирали Бойко Борисов.

„Сега с това, че ще подпишат коалиционно споразумение, те на практика ще го превърнат в основния политически фактор, на който те ще бъдат държанки. Ето защо, в тази ситуация, в следващите 9 месеца, ПП-ДБ със сигурност ще паднат под 10-те процента подкрепа… Нашата информация е че в момента са четвърта политическа сила“, отбеляза Костадинов.

След „Възраждане“ в президентството на консултации дойдоха представителите на БСП.

Лидерът на левицата също поиска предсрочни избори.

„Ясна е позицията ни. Времето доказва тази позиция – тя е, че това правителство и това мнозинство са вредни за държавата. Агонията, в която вкараха България, може да се прекрати само с предсрочни избори“, обясни Нинова.

Тя посочи, че правителството е предало очакванията на много хора, които са вярвали в промяната.

„Вместо да се борят с мафията, изпраха мафията и задкулисието и ги узакониха… 9 месеца посветиха единствено за разпределяне на постове. За сметка на това големите приоритети на държавата са на заден план“, каза Нинова и продължи:

„За нас това е неприемливо, предсрочни избори са изход от тази ситуация и не виждаме възможност в това НС да бъде решена някаква друга конфигурация, или поне заявявам, че ние няма да участваме в такива“, каза още лидерът на БСП. И добави: „Мисля, че се отива на предсрочни избори, защото те не могат да се разберат как да си поделят държавата… Готвим се за избори, а ще имаме и европейски, готвим се и за 2:1“.

Нинова каза още, че приоритетите, за които се е обявило правителството не са били изпълнени. Тя определи като „унизително за България“ влизането в Шенген само по въздух и вода. Разкритикува и работата по Плана за възстановяване и устойчивост, който „не е ревизиран и крие риск за енергийната стабилност на страната“. Подчерта и, че инфлацията за миналата година е 9,5%.

„Ако това продължи още 9 месеца, това означава още по-голяма несигурност и нестабилност, защото ще разпределят регулаторите. Мафията и задкулисието да заемат най-високите постове и да бъдат официализирани и легитимни. За нас това е неприемливо, предсрочни избори са изход от тази ситуация и не виждаме възможност в това НС да бъде решена някаква друга конфигурация, или поне заявявам, че ние няма да участваме в такива,“ заключи Нинова.

Консултациите при президента продължават с „Има такъв народ“.

Очаквайте подробности!