„Възраждане“ кацна в Москва

Делегация от депутати на „Възраждане“ е в Москва по покана на управляващата партия „Единна Русия“, но тя не е обявена от партията на официални ѝ сайт или в профила ѝ във фейсбук.

За срещите ѝ се разбра от съобщение на Дипломатическата академия към външното министерство на Руската федерация, което разпространи и снимка, на която са Ангел Георгиев, Коста Стоянов Ивелин Първанов. Те позират със зам.-ректора по научната работа Олег Карпович, с когото са се срещали и пожелали на академията „по-нататъшни успехи и нови постижения“.

Карпович им предложил да изпратят статии за списанията „Дипломатическа служба и практика“ и „Вестник на учените международници“. След което им връчил новата Концепция за външната политика на Русия от март 2023 г., в която между другото страната се обявява за Държава-цивилизация.

България е смятана от Москва за „неприятелска държава“ и се говори за борба за „пълен отказ на такива държави и техните обединения [имат се предвид НАТО, ЕС и Съвета на Европа] от антируския курс“. За Европа в този документ е записано, че повечето държави в Европа провеждат агресивна политика спрямо Русия, насочена към създаване на заплахи за сигурността и суверенитета на Руската федерация, получаване на едностранни икономически преимущества, подкопаване вътрешнополитическата стабилност и размиване на традиционните руски духовно-нравствени ценности“.

„Възраждане“ се обявява за това България да напусне НАТО.