„Възраждане“ при президента: Ако получим третия мандат, ще предложим широк кабинет

„При неизпълнение на първия и втория мандат, ние сме готови да разговарям с всички останали политически сили,  освен ГЕРБ и ДПС, за съставяне на широк кабинет с консенсусна фигура ва премиер“.

Това каза на консултациите при президента Румен Радев лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Държавният глава попита „Възраждане“ дали биха подкрепили правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС, за каквото заявка вчера даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Рекордно ниската избирателна активност постави на изпитани не само вас – политическите партии, но и легитимността на всички институции“, изтъкна президентът.

„Българския избирател определи в парламента да има повече партии, които заявиха, че не искат да управляват с ГЕРБ и ДПС. Възможно е да има правителство в този парламент, 125 мандата са различни от ГЕРБ – ДПС“, заяви Костадинов.

Той беше категоричен, че партията му няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС.

„Отнасям се с огромно уважение към всеки, който е готов да поеме отговорност и да се нагърби с мандат за управление на страната. Неслучайно следя заявките на всяко политическа сила. Неслучайно вчера зададох въпроса и на ПП-ДБ. Вие чухте техния категоричен отговор, че не бихте подкрепили правителство с вашия мандат поради непреодолими според тях различия. Така че тази бройка от 125 народни представители в коалиция анти ГЕРБ и ДПС вече намаля с 38“, отговори на тази заявка Радев.

Той попита Костадинов дали би работил с най-малката политическа сила в Народното събрание – „Величие“, за която е обявил, че е под чуждо влияние.

Държавният глава уточни, че трябва да се прави разлика между желание и възможности.

Радев ще разговаря днес и представители на парламентарната група на БСП, а вероятно утре – с „Има такъв народ“ и „Величие“.

По закон първия мандат отива при първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират.

Ако не успеят, президентът връчва втория мандат на втората политическа формация – ДПС. Ако и те не успеят, държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат.