паметник Хан Крум
паметник Хан Крум

Вдигат паметник на хан Крум в Северния парк

Паметник на хан Крум ще бъде издигнат в Северния парк на София. Предложението е на кмета на район „Надежда” Димитър Димов и колегата му от „Връбница” Младен Младенов. Монументът ще ознаменува годишнината от присъединяването на столицата към пределите на първата българска държава.

Младенов обясни, че мястото в Северния парк е избрано нарочно, тъй като войската на владетеля е минала оттам при влизането си в града. Проектът за паметника е дарение, така че няма да ни струва нищо, посочи кметът на „Надежда“ Димитър Димов. Той допълни, че от Министерството на отбраната са дарени 2,5 т месинг, нужни за изработването на паметника. Суровината е от стреляни месингови гилзи от поделението в Стара Загора.

Предстои да се намери финансиране за самата отливка на скулптурата, която според Димов ще струва около 100 000 лв. По думите му цената може и да падне, понеже има идея паметникът да бъде поставен върху морена от Витоша. Предложението получи пълната подкрепа на зам.-кмета по културата Тодор Чобанов.

Той обаче настоя при провеждането на конкурс за избор на автор да се има предвид и хонорарът за изработката. Според Чобанов са възможни два варианта за конкурс – открит с награда, която покрива изработката, или такъв с предварително обявена цена на хонорара.