Вдовицата на загиналия на Шабла пилот: Военен, обвинен за смъртта му, е назначен на нова служба

Според жената на Терзиев отговорните за трагедията са много повече

Военен, обвинен за смъртта на пилота Валентин Терзиев, е назначен на нова служба, докато тече разследването. Това съобщи вдовицата на пилота, който се разби със самолета си край Шабла при мащабно учение през 2021 година.

Вчера стана ясно, че Военно-апелативният съд е наредил разследването да бъде възобновено, след като преди това военната прокуратурата го прекрати и не откри виновни.

 

Снимка: bTV

 

За смъртта на пилота бяха обвинени двама души – полк. Методи Орлов, отговорен за стрелбите по време на учението и полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите.

„Въпреки допуснатите грешки в ръководството Юрий Луканов е повишен като длъжност, не като чин, за мен е необяснимо, необяснимо е и за хората, които ми подадоха информацията, въпреки това всички са възмутени“, каза Димитрина Попова, съпруга на загиналия пилот.

От началото на 2023 полковник Луканов е назначен за командир на Базата за командване, управление и наблюдение на Военновъздушните сили.

„Вината се прехвърля върху пилота, той няма как да се защити, по принцип не е редно да изнасям факти от разследването, но това е неоспорим факт след разчитането на черната кутия – пилотът няма нито една грешка по време на целия полет“, заяви жената.

Вдовицата на Валентин Терзиев смята, че липсата на достатъчно часове летателна подготовка трябва да бъде разследвана като причина за трагедията

„Те изобщо нямат полети, често съм си мислила, че аз и синът ми имаме много повече, отколкото те. Говоря като граждански полети, но полетът си е полет.
До момента прокуратурата повдига обвинение само на две лица“, каза още Попова.

Според вдовицата отговорните за смъртта на Валентин Терзиев са много повече.